Eksperci przestrzegają, że bakterie salmonelli często można znaleźć w opakowaniach mielonego kurczaka, wołowiny, wieprzowiny i indyka. Zawierała je jedna trzecia opakowań skontrolowanego mięsa. Okazuje się, że mielone mięso jest bardziej podatne na choroby przenoszone przez żywność ze względu na sposób, w jaki jest przygotowywane.
W jakich jeszcze produktach można znaleźć pałeczki salmonelli?
Pałeczki salmonelli występują też w jajkach. Ze względu na szerokie zastosowanie jajek, do zakażenia salmonellą może dojść w wyniku zjedzenia lodów, ciast z kremem, wyrobów garmażeryjnych, tatara.
Zakażenia salmonellą
Według Centers for Disease Control and Prevention, salmonella jest odpowiedzialna za ponad 1,3 miliona zakażeń rocznie na świecie. Ponad 400 osób umiera z powodu salmonelli każdego roku, a 26 500 osób jest hospitalizowanych.
Objawy salmonellozy
Bakterie z grupy Salmonella są niebezpieczne i oprócz ostrych zatruć pokarmowych mogą wywoływać szereg innych, poważniejszych chorób, jak np. dur brzuszny. W naszej szerokości geograficznej najczęściej można spotkać te wywołujące zatrucia. Do najczęstszych objawów zatrucia salmonellą należą:
-
kurczowy ból brzucha,
-
wymioty,
-
biegunka,
- bóle stawów,
- gorączka.
Jak szybko występują objawy salmonellozy?
Objawy występują od sześciu do 48 godzin od spożycia zanieczyszczonych bakterią pokarmów. Choroba trwa od czterech do siedmiu dni. Może być śmiertelnym zagrożeniem dla dzieci i osób z obniżoną odpornością. Należy również pamiętać, aby każdy przypadek zarażenia salmonellą zgłaszać do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, która zlokalizuje jego źródło i podejmie odpowiednie kroki, by zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii.
Jak uchronić się przed zakażeniem?
Aby uniknąć zakażenia salmonellą, należy:
- poddawać mięso dokładnej obróbce termicznej,
- przechowywać w lodówce łatwo psującą się żywność,
- wyrzucać marynaty i sosy, które dotknęły surowego mięsa podczas grillowania.
Należy pamiętać też, żeby używać osobnych desek do jego krojenia (zatem nie tych samych, na których kroimy np. pieczywo), dokładnie myć, a ręce bezpośrednio po kontakcie z surowym mięsem dokładnie wymyć pod bieżącą ciepłą wodą z użyciem mydła.
Czytaj też:
Jesz latem lody i owoce? Uważaj, żeby nie dopadła cię listerioza