Czasem najprostsze przepisy zyskują nowy wymiar dzięki jednemu nieoczywistemu składnikowi. Nie inaczej było w tym przypadku. Klasyczne racuchy, które znałam od dziecka, nagle nabrały zupełnie innego, lekko orientalnego charakteru. A wszystko zadziało się w zasadzie przez przypadek. Nie miałam w domu cynamonu, a to właśnie tę przyprawę zwykle dorzucam do placków. Traf chciał, że wpadł mi w ręce inny produkt. Pomyślałam, że dodam szczyptę i zobaczę, co z tego wyjdzie. Efekt mocno zaskoczył nie tylko mnie, ale całą moją rodzinę. Bliscy prześcigali się w zgadywaniu, jakiż to tajemniczy składnik znalazł się w racuchach. Nikt nie znał jednak prawidłowej odpowiedzi. Wszyscy byli natomiast zgodni co do jednego – chcieli powtórki.
Czym zastąpić cynamon w racuchach?
Doskonałym „zastępcą” cynamonu jest kardamon. Nie tylko świetnie smakuje, ale – jak podkreślają dietetycy – ma też wiele cennych właściwości. W kuchniach Bliskiego Wschodu ta niepozorna przyprawa jest traktowany niemal jak lekarstwo. Dodaje się ją niemal do wszystkiego – kawy, deserów, a nawet dań wytrawnych. W Polsce wciąż stosowana jest dość rzadko, a szkoda, bo wykazuje ogromny prozdrowotny potencjał.
Dietetycy podkreślają, że rozgrzewa, wspiera trawienie i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Wpływa też korzystnie – jak podkreśla dr Bartek Kulczyński – na profil lipidowy. Zmniejsza poziom trójglicerydów. „Ma też właściwości hipotensyjne, czyli zdolność do obniżania ciśnienia krwi. Działa ochronnie na serce. Może być też sprzymierzeńcem osób cierpiących na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby” – zaznacza ekspert w jednym z opublikowanych nagrań.
Jak zrobić racuchy z jabłkami i kardamonem?
Przygotowania racuchów nie jest skomplikowane, ale wymaga trochę cierpliwości. Trzeba dać im czas, by „wyrosły”. Warto jednak poczekać, bo efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Te przysmaki z pewnością skradną serce niejednego łasucha, i to niezależnie od wieku. W mojej rodzinie wszyscy za nimi przepadają.
Przepis: Racuchy z jabłkiem i kardamonem
Świetnie smakują i sycą na długo. To świetna propozycja nie tylko na deser, ale też słodkie śniadanie
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 402 w każdej porcji
Składniki
Na zaczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- pół łyżeczki cukru
Na ciasto:
- 240 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Dodatkowo:
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka kardamonu
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie zaczynuPodgrzej lekko mleko, a następnie dodaj do niego cukier oraz mąkę. Wkrusz drożdże i połącz je z pozostałymi składnikami. Przykryj naczynie i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Robienie ciastaW dużej misce połącz mąkę, mleko, jajko, sól, cukier i kardamon. Dodaj zaczyn i wymieszaj, aż masa będzie gładka i elastyczna. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30–45 minut w ciepłe miejsce, by zwiększyło objętość. W tym czasie umyj, obierz i pokrój jabłko. Gdy ciasto wyrośnie, dodaj do masy kawałki jabłka i delikatnie wymieszaj łyżką. Odstaw jeszcze na 10 minut
- Smażenie racuchówNa patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu. Nakładaj porcje ciasta łyżką i smaż z obu stron na złoty kolor.
Czytaj też:
Nie owsianka i nie naleśniki. To rozgrzewające śniadanie jesienią robi furorę w mojej kuchniCzytaj też:
To najszybsze rogaliki, jakie znam. 5 minut pracy, a resztę robi za mnie piekarnik