Bromelaina jest enzymem, który rozkłada białko, pomaga organizmowi trawić i przetwarzać pokarmy bogate w białko. Wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe oraz odtruwające. Chociaż wiele innych owoców, takich jak papaja, mango i banany, zawiera naturalne enzymy trawienne, które korzystnie wpływają na zdrowie jelit, to bromelainę można znaleźć tylko w ananasie.
Jak działa bromelaina?
Badania dowodzą, że bromelaina wpływa na zmniejszanie stanu zapalnego u osób z zapalnymi chorobami jelit, takimi jak choroba Leśniowskiego–Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Wspomaga też leczenie raka przewodu pokarmowego. Naukowcy wskazują, że pozytywne efekty działania tego enzymu wynikają prawdopodobnie z „zatrzymania cyklu komórkowego, apoptozy (zaplanowanej śmierci komórek) i degradacji niepotrzebnych lub dysfunkcyjnych składników komórkowych”. Bromelaina łagodzi też stany zapalne zatok i nosa. Zalecana jest więc alergikom.
Suplementacja bromelainy
Osobom, które wraz z dietą nie dostarczają organizmowi odpowiedniej ilości bromelainy, zaleca się przyjmowanie suplementów w dawce 200–400 mg do trzech razy dziennie.
Ananas
Ananas rośnie w Tajlandii, Indonezji, Malezji, Kenii, Indiach, Chinach i na Filipinach. Jest bogaty w enzymy, składniki odżywcze, przeciwutleniacze i inne związki, które pomagają zwalczać stany zapalne i spowodowane nimi choroby.
Sok ananasowy
Korzystne dla zdrowia jest nie tylko jedzenie miąższu owocu, ale również picie soku z ananasa. Sok ananasowy zapewnia skoncentrowaną dawkę składników odżywczych. Jedna filiżanka (240 ml) zawiera:
- Kalorie: 132
- Białko: mniej niż 1 gram
- Tłuszcz: mniej niż 1 gram
- Węglowodany: 33 gramy
- Cukry: 25 gramów
- Włókno: mniej niż 1 gram
- Mangan: 55 proc. dziennej wartości (DV)
- Miedź: 19 proc. DV
- Witamina B6: 15 proc.DV
- Witamina C: 14 proc. DV
- Tiamina: 12 proc. DV
- Kwas foliowy: 11 proc. DV
- Potas: proc. DV
- Magnez: 7 proc. DV
Sok ananasowy zawiera też mangan, miedź oraz witaminy B6 i C, które podnoszą odporność organizmu, biorą udział w gojeniu ran, wytwarzaniu energii i syntezie tkanek.
Czytaj też:
Zdrowy mikrobiom jelitowy może pomóc w leczeniu tych chorób. Nowe badania