Ten prosty przepis na letnie danie miał 2 mln wyświetleń. Sprawdź, o jaki chodzi

Ten prosty przepis na letnie danie miał 2 mln wyświetleń. Sprawdź, o jaki chodzi

Dodano: 
Kalafior z bułką tartą i masłem
Kalafior z bułką tartą i masłem Źródło: Shutterstock
Kalafior polany masłem i przyrumienioną bułka tartą to ulubione danie na upalne dni. Jak go przyrządzić, żeby warzywo nie miało gorzkawego smaku? O sposobie, które stosowały nasze babcie, mało kto wie.

Sekret tego dania tkwi w pewnym dodatku. Żeby kalafior miał przyjemny delikatny smak, trzeba w czasie gotowania dodać do wody mleka. Kalafior nie będzie wtedy wydzielał nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania i zachowa śnieżnobiały kolor.

Kalafior – składniki odżywcze

Kalafior jest bardzo niskokaloryczny, ale bogaty w witaminy. Jedna filiżanka posiekanego surowego kalafiora, ważąca ok. 107 gramów, zawiera:

  • 27 kalorii,
  • 2 gramy białka,
  • 0,3 grama tłuszczu,
  • 5 g węglowodanów, w tym 2,1 g błonnika i 2 g cukru,
  • 24 miligramy wapnia,
  • 16 mg magnezu,
  • 47 mg fosforu,
  • 320 mg potasu,
  • 51,6 mg witaminy C,
  • 16,6 mikrogramów (mcg) witaminy K,
  • 0,197 mcg witaminy B6,
  • 61 mcg kwasu foliowego.`

Kalafior ma właściwości przeciwnowotworowe

Najnowsze badania wykazały, że jedzenie warzyw z rodziny krzyżowych, do których należy kalafior, zapobiega rakowi piersi.

Wspomaga trawienie

Kalafior jest bogaty w błonnik i wodę. Oba składniki są ważne w zapobieganiu zaparciom, utrzymaniu prawidłowej pracy przewodu pokarmowego i zmniejszaniu ryzyka raka okrężnicy.

Jedzenie kalafiora chroni przed stresem oksydacyjnym

Jedną z wielu prozdrowotnych właściwości kalafiora jest to, że chroni przed stresem oksydacyjnym. Zawartość w tym warzywie witaminy C, manganu, witaminy E oraz związków fitochemicznych, takich jak: glukobrasycyna, glukorafanina i glukonasturtina sprawia, że komórki naszego organizmu są chronione przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

Wypróbuj przepis na gotowanego kalafiora

Przepis: Kalafior z bułką tartą i masłem (w wersji light z jogurtowym sosem)

Gotowany kalafior polany roztopionym masłem i podsmażoną bułką tartą lub polany jogurtowym sosem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • cały kalafior
  • 2-3 litry wody
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50 g masła
  • ew. 1 jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku.

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj wodę z mlekiemWodę i mleko zagotuj w wysokim garnku.
  2. Ugotuj kalafiorCały kalafior włóż do garnka, dodaj cukier i sól i gotuj przez 15 minut.
  3. Podpraż bułkę tartąNa patelni podpraż samą bułkę, po czym dodaj masło, całość połącz ze sobą.
  4. Polej kalafior masłem z prażoną bułką tartąUgotowany kalafior polej masłem z bułką.
  5. Zamiast podsmażonej bułki możesz użyć jogurt naturalnyPomieszaj jogurt z koperkiem i polej ostudzone warzywo.

Czytaj też:
Kupuj brzydkie owoce. Wyczarujesz z nich kulinarne cuda w duchu zero waste

Opracowała:
Źródło: O2.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl