Sekret tego dania tkwi w pewnym dodatku. Żeby kalafior miał przyjemny delikatny smak, trzeba w czasie gotowania dodać do wody mleka. Kalafior nie będzie wtedy wydzielał nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania i zachowa śnieżnobiały kolor.
Kalafior – składniki odżywcze
Kalafior jest bardzo niskokaloryczny, ale bogaty w witaminy. Jedna filiżanka posiekanego surowego kalafiora, ważąca ok. 107 gramów, zawiera:
- 27 kalorii,
- 2 gramy białka,
- 0,3 grama tłuszczu,
- 5 g węglowodanów, w tym 2,1 g błonnika i 2 g cukru,
- 24 miligramy wapnia,
- 16 mg magnezu,
- 47 mg fosforu,
- 320 mg potasu,
- 51,6 mg witaminy C,
- 16,6 mikrogramów (mcg) witaminy K,
- 0,197 mcg witaminy B6,
- 61 mcg kwasu foliowego.`
Kalafior ma właściwości przeciwnowotworowe
Najnowsze badania wykazały, że jedzenie warzyw z rodziny krzyżowych, do których należy kalafior, zapobiega rakowi piersi.
Wspomaga trawienie
Kalafior jest bogaty w błonnik i wodę. Oba składniki są ważne w zapobieganiu zaparciom, utrzymaniu prawidłowej pracy przewodu pokarmowego i zmniejszaniu ryzyka raka okrężnicy.
Jedzenie kalafiora chroni przed stresem oksydacyjnym
Jedną z wielu prozdrowotnych właściwości kalafiora jest to, że chroni przed stresem oksydacyjnym. Zawartość w tym warzywie witaminy C, manganu, witaminy E oraz związków fitochemicznych, takich jak: glukobrasycyna, glukorafanina i glukonasturtina sprawia, że komórki naszego organizmu są chronione przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.
Wypróbuj przepis na gotowanego kalafiora
Przepis: Kalafior z bułką tartą i masłem (w wersji light z jogurtowym sosem)
Gotowany kalafior polany roztopionym masłem i podsmażoną bułką tartą lub polany jogurtowym sosem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- cały kalafior
- 2-3 litry wody
- szklanka mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki bułki tartej
- 50 g masła
- ew. 1 jogurt naturalny
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku.
Sposób przygotowania
- Zagotuj wodę z mlekiemWodę i mleko zagotuj w wysokim garnku.
- Ugotuj kalafiorCały kalafior włóż do garnka, dodaj cukier i sól i gotuj przez 15 minut.
- Podpraż bułkę tartąNa patelni podpraż samą bułkę, po czym dodaj masło, całość połącz ze sobą.
- Polej kalafior masłem z prażoną bułką tartąUgotowany kalafior polej masłem z bułką.
- Zamiast podsmażonej bułki możesz użyć jogurt naturalnyPomieszaj jogurt z koperkiem i polej ostudzone warzywo.
Czytaj też:
Kupuj brzydkie owoce. Wyczarujesz z nich kulinarne cuda w duchu zero waste