Siemię lniane rewelacyjnie działa na żołądek. Jak je przyrządzić?

Siemię lniane rewelacyjnie działa na żołądek. Jak je przyrządzić?

Dodano: 
siemię lniane
siemię lniane 
Siemię lniane może wspomagać leczenie zapalenia żołądka oraz jelit. Jak zaparzać siemię lniane?

Refluks, zgaga, nieżyt żołądka oraz jelit mogą objawiać się dolegliwościami bólowymi, problemami z rytmem wypróżnień, a także wzdęciami, kwaśnym odbijaniem czy uczuciem ciężkości w żołądku. W takiej sytuacji warto jest zmienić dietę, wykluczając z niej produkty, które mogą działać drażniąco na układ trawienny, np. kawę, alkohol, smażone i tłuste potrawy. Warto za to włączyć do codziennych rytuałów siemię lniane, które rewelacyjnie wspomaga pracę żołądka i jelit.

Jak działa siemię lniane?

Siemię lniane to ziarna lnu, które możemy kupić w postaci zmielonej lub w całości. Osobom cierpiącym na zaburzenia pracy żołądka lub jelit zaleca się przede wszystkim mielone siemię lniane. Po zaparzeniu siemienia powstaje tzw. glutek lniany lub kisiel, który ma właściwości powlekające. Tworzy on na błonie śluzowej żołądka oraz jelit ochronną warstwę, dzięki czemu łagodzi podrażnienia. Regularnie stosowane jest w stanie zmniejszyć bóle brzucha i poprawić rytm wypróżnień, a także złagodzić nieżyt żołądka i jelit.

Dlaczego siemię lniane jest zdrowe?

Siemię lniane zawiera kwasy Omega-3, a także kwas α-linolenowy (ALA), dzięki czemu korzystnie oddziałuje na pracę układu trawiennego. Może łagodzić stany zapalne żołądka i jelit, regulować poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienia krwi, a także stymuluje pracę układu odpornościowego.

Jak stosować siemię lniane?

Siemię lniane wystarczy zaparzyć i odstawić do wystudzenia. Gdy siemię się zaparzy, powstanie tzw. kisiel lniany, który można wypić. Już jedna łyżeczka siemienia lnianego wypijana regularnie, jest w stanie znacząco złagodzić dolegliwości żołądkowe. Siemię lniane najlepiej pić na czczo, przed zjedzeniem śniadania. Po około 30 minutach od wypicia glutka lnianego można zjeść śniadanie.

Siemię lniane można dodawać także do owsianki, jogurtów czy musli. Jest ono bardzo zdrowe, dlatego warto na stałe włączyć je do swojej diety, nawet wtedy gdy nie cierpimy na dolegliwości żołądkowe.

Czytaj też:
Nasiona pokrzywy, owoce czarnego bzu i nagietki. Jak je wykorzystać dla zdrowia?