Choroba Hashimoto to potoczna nazwa przewlekłego autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Polega na tym, że układ odpornościowy atakuje własne komórki tarczycy, osłabiając działanie tego gruczołu. Permanentnie utrzymujący się stan zapalny w organizmie, który towarzyszy tej chorobie, wywołuje szereg objawów.
Należą do nich m.in.: osłabienie, bóle mięśni, senność, problemy z pamięcią i koncentracją oraz wypadanie włosów i sucha skóra. Zastosowanie właściwego modelu żywienia może pomóc w wyciszeniu uciążliwych symptomów oraz poprawić funkcjonowanie tarczycy.
Dieta przeciwzapalna łagodzi objawy choroby Hashimoto
Dietetycy wskazują, że już po ok. 4 tygodniach stosowania diety przeciwzapalnej dokuczliwe objawy związane z Hashimoto w znacznej mierze ustępują. Pierwszym krokiem w diecie jest rezygnacja lub ograniczenie spożycia przetworzonej żywności bazującej na białej mące i cukrze, które mogą zwiększać stan zapalny w organizmie. Zdrowym źródłem węglowodanów powinny być produkty pełnoziarniste, a więc pieczywo z mąki pełnoziarnistej, razowe makarony i kasze.
W diecie nie powinno zabraknąć również wartościowego białka. Stanowią je: ryby, chude gatunki mięs (kurczak, indyk) oraz rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, fasola i — w ograniczonych ilościach — produkty sojowe).
W diecie osób chorych na Hashimoto nie powinno zabraknąć zdrowego tłuszczu
Zdaniem dietetyków, wiele osób, które zmagają się z chorobą Hashimoto popełnia błąd, eliminując z diety tłuszcz. Chodzi o tłuszcz roślinny. Nie powinno się go unikać, gdyż pełni on ważną funkcję w organizmie. Korzystne jest spożywanie:
- oleju lnianego,
- oleju rzepakowego,
- oliwy,
- orzechów włoskich.
Jak wskazują badania, nie każdy tłuszcz roślinny działa jednak przeciwzapalnie. Dlatego właśnie zaleca się ograniczenie w diecie chorych na Hashimoto:
- oleju słonecznikowego (również pestek słonecznika),
- oleju kukurydzianego.
Należy również zredukować w diecie źródła nasyconych kwasów tłuszczowych, które występują w produktach pochodzenia zwierzęcego. Należą do nich np.:
- masło,
- nabiał o wysokiej zawartości tłuszczu,
- tłuste gatunki mięs takie jak wieprzowina.
Przyprawy jako ważne uzupełnieniem diety w chorobie Hashimoto
W diecie przeciwzapalnej szczególnie zalecane są przyprawy. Stanowią bowiem cenne źródło polifenoli – związków pochodzenia roślinnego o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Chorym na Hashimoto zalecane są szczególnie takie przyprawy jak:
- cynamon,
- kurkuma,
- czosnek,
- mięta,
- majeranek,
- szałwia,
- goździki,
- chrzan,
- estragon.
W diecie na Hashimoto nie powinno zabraknąć herbaty
Przeciwzapalne działanie diety wspiera również picie herbaty, szczególnie zielonej i czarnej. Należy jednak pić je z umiarem, ponieważ zbyt częste sięganie po takie napoje może utrudniać wchłanianie lewotyroksyny – hormonu tarczycy przyjmowanego w postaci leku.
Czytaj też:
Budzisz się zmęczony? To może być niedoczynność tarczycyCzytaj też:
Wyczerpane pacjentki z Hashimoto. Pomoże im aplikacja