Ten zdrowy krem robię z 2 składników. Wyjadam go łyżką prosto ze słoika bez wyrzutów

Ten zdrowy krem robię z 2 składników. Wyjadam go łyżką prosto ze słoika bez wyrzutów

Dodano: 
Krem czekoladowy w słoiku
Krem czekoladowy w słoiku Źródło: Freepik/azerbaijan_stockers
Znasz to uczucie, gdy nagle dopada cię ochota na „coś słodkiego”? Zamiast biec do sklepu po batoniki czy ciastka, zrób zdrowy krem czekoladowy. Zawsze się udaje i świetnie smakuje.

Zdarza ci się czasem kupować krem typu nutella w supermarkecie? Tego typu przysmaki zwykle zawierają ogromne ilości cukru oraz zbędnych dodatków. Nie służą zdrowiu ani szczupłej sylwetce. Dlatego lepiej zamień je na czekoladowy krem w domowej odsłonie. Spokojnie, jego przygotowanie wcale nie wymaga dużego kulinarnego doświadczenia. Wystarczą dwa składniki i kilka minut wolnego czasu. Spróbuj, a nie będziesz żałować.

Jak zrobić czekoladowy krem z 2 składników?

W tym słodkim przysmaku nie ma ani grama dodanego cukru, oleju palmowego czy sztucznych aromatów. Znajdziesz w nim za to niezawodny kulinarny „duet”, czyli gęste mleczko kokosowe i gorzką czekoladę. To sprawdzone połączenie, które wręcz rozpływa się w ustach i smakuje o niebo lepiej niż niejeden „gotowiec” ze sklepowej półki. Pamiętaj o jednej ważnej kwestii – wykorzystaj naturalne mleczko o wysokiej zawartości kokosa (najlepiej 80 procent). Dzięki niemu krem zyska aksamitną konsystencję. Po wystygnięciu i krótkim pobycie w lodówce gęstnieje. Zmienia się w smarowidło, które można wyjadać łyżką wprost ze słoika — bez cienia wyrzutów sumienia.

Przepis: Domowy krem czekoladowy

Świetnie smakuje, a powstaje tylko z  2 składników.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
120 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka gęstego mleczka kokosowego (minimum 80 procent kokosa)
  • 100–150 g gorzkiej czekolady (70–85 procent kakao)

Sposób przygotowania

  1. Robienie kremuPrzełóż mleczko do garnka. Podgrzej je na małym ogniu. Uważaj, by go nie zagotować. Następnie dodaj do niego połamaną gorzką czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści i powstanie jednolita, lśniąca masa. Odstaw do wystudzenia.
  2. Chłodzenie kremuWystudzony krem przełóż krem do słoiczka i  wstaw do lodówki na minimum 1–2 godziny. Stanie się wtedy gęsty, aksamitny i idealny do smarowania.

Wskazówka: Jeśli chcesz, możesz dodać do kremu inne składniki, na przykład posiekane orzechy czy migdały.

Jak wykorzystać domowy krem czekoladowy w kuchni?

Ten przysmak znajduje bardzo szerokie kulinarne zastosowanie. Możesz go wykorzystać na dziesiątki różnych sposobów. Krem świetnie „podkręci” smak porannej owsianki. Zamieni naleśniki w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Doskonale sprawdzi się też jako smarowidło do kanapek czy nadzienie do rogalików. Jest też idealną bazą innych deserów — poczynając od trufli po ekspresowe tarty na zimno. Pamiętaj jednak, by zachować umiar. Nawet zdrowe słodkości spożywane w zbyt dużych ilościach mogą bowiem zaszkodzić sylwetce i zdrowiu. Najważniejsze to zachować umiar.

Czytaj też:
Te naleśniki bez cukru i mąki robię w 10 minut. Ich czekoladowy smak uzależnia od pierwszego kęsa
Czytaj też:
Ten podwójnie czekoladowy deser zachwyci każdego. Zrób raz i rozkoszuj się jego smakiem

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl