Badanie wykazało, że dieta może hamować wytwarzanie zapalnych substancji chemicznych, które mogą prowadzić do utraty funkcji poznawczych i zapobiegać rozwojowi chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, rak i miażdżyca. „Nasze ustalenia potwierdzają wykonalność zmiany zwyczajowej diety w celu modulowania mikroflory jelitowej, która z kolei może wpływać na zdrowsze starzenie się” – twierdzą autorzy badania.
Rola mikrobiomu
Z badań wynika, że około 60 ton żywności przechodzi przez przewód pokarmowy przeciętnego człowieka, narażając nasze wnętrzności na miliardy różnych bakterii (oprócz tych, z którymi się urodziliśmy). Wiele z tych małych stworzeń odgrywa ważną rolę w tym, jak dobrze wchłaniamy składniki odżywcze, jaka jest funkcjonalność naszej odpowiedzi immunologicznej oraz nasz poziom energii i metabolizmu.
Wykazano, że wraz z wiekiem rodzaje i ilość drobnoustrojów znajdujących się w jelitach zmniejszają się. W miarę zmniejszania się różnorodności bakterii dochodzi do związanych z wiekiem procesów zapalnych, które mogą prowadzić do raka, zaburzeń neurologicznych i innych chorób.
Zmiana nastąpiła w ciągu 12 miesięcy
W badaniu przeanalizowano mikrobiom jelitowy 612 osób starszych z Francji, Włoch, Holandii, Polski i Wielkiej Brytanii, a następnie poddano 323 z nich specjalnej diecie na rok. Chociaż dieta została zaprojektowana dla osób starszych, opierała się na śródziemnomorskich zasadach jedzenia dużej ilości owoców, warzyw, orzechów, roślin strączkowych, oliwy z oliwek i ryb oraz niewielkiej ilości czerwonego mięsa, cukru i tłuszczów nasyconych. Resztę osób w wieku od 65 do 79 lat poproszono o kontynuowanie dotychczasowej diety przez te same 12 miesięcy.
Po upływie roku u tych, którzy przestrzegali diety śródziemnomorskiej, zauważono korzystne zmiany w mikrobiomie w ich układzie trawiennym. Utrata różnorodności bakteryjnej została spowolniona, a produkcja potencjalnie szkodliwych markerów zapalnych, takich jak białko C-reaktywne i interleukina-17, została zmniejszona. Jednocześnie zaobserwowano wzrost pożytecznych bakterii związanych z poprawą pamięci i funkcji mózgu. Wydaje się, że dieta pobudza gatunki kluczowe dla stabilnego „ekosystemu jelitowego”, a także spowalnia objawy osłabienia, takie jak szybkość chodzenia i siła chwytania za rękę.
Narodowość badanych wydawała się nie mieć znaczenia dla wyników badań - były one podobne i spójne bez względu na miejsce zamieszkania, wiek czy wagę, które mają wpływ na unikalny skład mikrobiomu danej osoby.
Czytaj też:
Dieta śródziemnomorska, paleo i post przerywany a odchudzanie. Nowe badania