Badania wykazały, że ciemna czekolada może pomóc w odchudzaniu, zmniejszając apetyt i wywołując uczucie sytości. Na przykład badanie z udziałem 12 kobiet wykazało, że wąchanie i jedzenie ciemnej czekolady skutkowało zmniejszeniem apetytu i obniżeniem poziomu greliny „hormonu głodu”.
Zgodnie z artykułem opublikowanym w grudniu 2016 roku w Journal of Nutritional Science, ciemna czekolada zawiera fitoskładniki zwane flawonoidami, które są roślinnymi substancjami chemicznymi, które działają jak przeciwutleniacze i mogą odgrywać rolę w utracie wagi, zdrowiu serca i zapobieganiu nowotworom.
Ciemna czekolada a odchudzanie
Jedno badanie, które obejmowało 14 kobiet w okresie menopauzy, wykazało, że jedzenie gorzkiej czekolady prowadzi do większego ograniczenia spożycia pokarmu – w porównaniu z czekoladami białymi i mlecznymi. W rzeczywistości kilka badań sugeruje, że ciemna czekolada może odgrywać rolę w poprawie nastroju i zdrowia psychicznego, co z kolei może pomóc w utracie wagi.
Gorzka czekolada może obniżyć ciśnienie
Niemieccy naukowcy podawali uczestnikom badania stała porcję gorzkiej czekolady. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do pobrania 6,3 g (30 kalorii) dziennie ciemnej czekolady, zawierającej 30 mg polifenoli lub dopasowanej dawki białej czekolady, która nie zawierała polifenoli przez 18 tygodni. Pod koniec badania naukowcy odkryli, że u uczestników nastąpiło zmniejszenie ciśnienia skurczowego średnio o 5 punktów i o 2 punkty rozkurczowego. Obniżkom tym nie towarzyszyły zmiany masy ciała, stężenia lipidów ani glukozy w osoczu. Odsetek uczestników z nadciśnieniem, którzy spożywali gorzką czekoladę, spadł z 86 do 68 procent. Gorzka czekolada była jednak skuteczna u osób z umiarkowanie wysokim ciśnieniem. Uważa się, że jest tak z powodu polifenoli w kakao, substancji chemicznych, które zawierają flawanole.
Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie American Journal Association (JAMA).
Gorzka czekolada chroni przed miażdżycą
Jedzenie gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko miażdżycy – pogrubienia i stwardnienia tętnic – poprzez przywrócenie elastyczności tętnic i zapobieganie przyklejaniu się białych krwinek do ścian naczyń krwionośnych. Zespół badaczy z Holandii wziął pod lupę wyniki badań 44 mężczyzn w wieku od 45 do 70 lat, którzy zmagali się z nadwagą. Przez dwa okresy 4 tygodni mężczyźni musieli jeść 70 g zwykłej ciemnej czekolady każdego dnia lub 70 g specjalnie wyprodukowanej gorzkiej czekolady z wysokim poziomem flawonoidu – przeciwutleniacza naturalnie występującego w niektórych roślinach, w tym kakao. Obie czekoladki były podobne pod względem zawartości kakao. Stan zdrowia naczyniowego uczestników oceniano zarówno na początku, jak i na końcu okresu badania.
Sspożycie ciemnej czekolady obniżyło ryzyko wystąpienia miażdżycy. Jednak naukowcy odkryli, że chociaż czekolada wyższa w flawanolach zwiększyła sensoryczną stymulację u uczestników, oba rodzaje czekolady dały te same korzyści dla serca. Jednak zwiększona zawartość flawanolu wyraźnie wpłynęła na smak, a tym samym na motywację do jedzenia tych czekoladek, które przecież wielu osobom nie smakują.
Co jeszcze potrafi gorzka czekolada?
-
Dzięki dużej zawartości antyoksydantów może spowalniać procesy starzenia, wpływające m.in. na wygląd.
-
Magnez, zawarty w gorzkiej czekoladzie, jest naturalnym środkiem uspokajającym natury, a więc może pomóc ciału odpocząć i poczuć się bardziej na wschodzie.
-
Gorzka czekolada zawiera także sporo błonnika, żelaza, miedzi i manganu.
- Podnosi poziom endorfin, które mają wpływ na nasze ogólne samopoczucie i zadowolenie.
Czytaj też:
Dieta wegańska lepsza niż śródziemnomorska. Chodzi o utratę wagi i kontrolę poziomu cholesterolu