Dieta wątrobowa – na czym polega i co można jeść?

Dieta wątrobowa – na czym polega i co można jeść?

Dodano: 
Wątroba
Wątroba Źródło: Shutterstock
Dieta wątrobowa to dieta lekkostrawna, która umożliwia regenerację wątroby. Kiedy warto ją stosować?

Dieta wątrobowa to jeden z elementów leczenia chorej wątroby. Zmiana nawyków żywieniowych pozwala zregenerować wątrobę i poprawić stan zdrowia pacjenta. Na czym polega ta dieta i w leczeniu jakich schorzeń pomaga?

Czym jest dieta wątrobowa?

Dieta wątrobowa to dieta, która jest lekkostrawna. Zakłada wykluczenie wszelkich smażonych i ciężkostrawnych potraw pełnych tłuszczu. Aby dieta była skuteczna, trzeba ją wzbogacić o warzywa i owoce bogate w witaminę C oraz zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, które ułatwią przyjmowanie witamin.

Kiedy stosuje się dietę?

Dieta wątrobowa zalecana jest w przypadku:

  • uszkodzenia wątroby np. stosowaniem leków
  • stłuszczenia wątroby (zarówno alkoholowego, jak i niealkoholowego)
  • wirusowego zapalenia wątroby

Jak działa zmiana żywienia?

Wątroba to organ, który pełni ważną rolę w organizmie. Odpowiada za przyswajanie i magazynowanie mikroelementów oraz witamin, bierze udział w procesach oczyszczania organizmu, wydziela żółć. To w wątrobie zachodzi także synteza białek oraz detoksykacja szkodliwych substancji.

Pod wpływem działania leków, toksyn, niewłaściwej diety, używek takich jak alkohol czy narkotyki, wątroba przestaje prawidłowo pracować. To wpływa na procesy zachodzące w całym organizmie. Szybko mogą pojawić się nudności, wymioty, bóle brzucha oraz zaburzenia ze strony układu pokarmowego.

Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że problemy z wątrobą mogą przełożyć się również na pracę innych układów w ciele, m.in. układu nerwowego. Problemy z koncentracją, sennością to objawy, których nie wiąże się zwykle z pracą wątroby, a tymczasem mogą być spowodowane dysfunkcją tego organu.

Problemy z wątrobą a inne choroby

Choroby cywilizacyjne zwiększają ryzyko wystąpienia problemów z wątrobą. Cukrzyca, otyłość, nadciśnienie tętnicze negatywnie odbijają się na pracy narządu i mogą doprowadzić do powstawania stanów zapalnych. Aby nie dopuścić do rozwoju chorób, warto zadbać o odpowiednią dietę.

Zasady diety

Dieta wątrobowa zakłada spożywanie 5-6 lekkich posiłków dziennie. Posiłki należy jeść w niewielkich porcjach co 2-3 godziny dziennie i popijać je wodą mineralną. Niewskazane jest zjadanie dużych porcji czy podjadanie między posiłkami – ma to odciążyć wątrobę i umożliwić jej regenerację.

Zaleca się używanie łagodnych przypraw, które nie obciążą układu trawiennego. Sprawdza się majeranek, oregano czy jałowiec. Nie należy smażyć potraw w głębokim tłuszczu, ale je gotować, przygotowywać na parze czy piec w folii.

Czego nie wolno?

W czasie diety wątrobowej wykluczone jest:

  • picie kawy
  • picie mocnej herbaty
  • spożywanie alkoholu
  • jedzenie tłustych potraw (boczku, smalcu, słoniny, tłustej śmietany)
  • jedzenie tłustych mięs (karkówki, golonki, baraniny)
  • jedzenie salcesonu, salami, pasztetowej, kaszanki
  • jedzenie ryb takich jak makrela czy śledź
  • jedzenie roślin strączkowych i warzyw, które mogą zadziałać wzdymająco takich jak kapusta, groszek, czosnek
  • jedzenie tłustych słodyczy jak racuchy, pączki, placki smażone w głębokim tłuszczu
  • czekolady, ptysi, tortów
  • niedojrzałych owoców

Co wolno jeść?

Zalecane są natomiast:

  • ryby (dorsz, halibut, mintaj, szczupak)
  • cielęcina, jagnięcina, drób
  • chuda szynka, pieczeń
  • produkty z kasz lekkostrawnych takich jak kasza jaglana, kasza manna, kasza kukurydziana
  • oliwa z oliwek, olej rzepakowy
  • zielone warzywa: sałata lodowa i masłowa, brokuły, ogórek zielony bez skórki, szparagi
  • kalafior, buraki, dynia
  • gotowane ziemniaki
  • jabłka, brzoskwinie, jeżyny, maliny, banany, pomarańcze, mandarynki
  • zdrowe słodycze: domowe ciasta biszkoptowe z galaretką i owocami, budyń na chudym mleku

Czytaj też:
Kleik ryżowy najlepszy na zatrucia pokarmowe. Przepis na kleik
Czytaj też:
Zioła szwedzkie na ból głowy i żołądek. Przepis na nalewkę
Czytaj też:
Laparoskopia - na czym polega operacja laparoskopowa i zabieg laparoskopowy?