Prof. Stachowska krytycznie o popularnej diecie odchudzającej. Apeluje do „osób z siłki”

Prof. Stachowska krytycznie o popularnej diecie odchudzającej. Apeluje do „osób z siłki”

Dodano: 
Źródła białka
Źródła białka Źródło: Shutterstock
Prof. Ewa Stachowska, ekspertka żywienia, przestrzega w mediach społecznościowych przed dietą Dukana i ogólnie dietami wysokobiałkowymi. Odniosła się też do popularnych suplementów przyjmowanych najczęściej przez osoby trenujące na siłowni.

„Każdy, kto liczy więcej niż 20 wiosen pamięta szał, jaki ogarnął ludzi parę lat temu po publikacji diety Dukana. Ta wysokobiałkowa dieta pozwalała wg. autora bezpiecznie schudnąć. Szkopuł w tym, że dieta wysokobiałkowa pozwala schudnąć, ale w bardzo szkodliwy sposób – wchodząc w kurs kolizyjny ze zdrowiem nerek i wątroby” – napisała w mediach społecznościowych specjalistka. Warto przypomnieć, że Pierre Dukan, autor książek o odchudzaniu, które sprzedały się w wielomilionowych nakładach, został skreślony z listy francuskich lekarzy.

Dlaczego dieta Dukana jest szkodliwa?

Jak tłumaczy prof. Ewa Stachowska każdy, kto choćby pobieżnie zna fizjologię czy biochemię człowieka, wie, że duża zawartość białka w diecie dostarcza trudnych i toksycznych metabolitów pogarszających funkcje wielu narządów. I jak wyjaśnia, dieta wysokobiałkowa nasila insulinooporność i wybitnie uszkadza wątrobę nasilając jej stłuszczenie i hamując proces „oczyszczania” z niepotrzebnych i uszkodzonych komórek. O diecie Dukana ekspertka mówi wprost: jest niebezpieczna.

facebook

Należy bezwzględnie zaprzestać suplementacji BCAA

Jak przypomina prof. Stachowska, dieta wysokobiałkowa jest bogata w aminokwasy rozgałęzione (BCAA leucuna, izoleucyna i walina). – Jest wiele badań wskazujących, że podwyższone stężenie tych aminokwasów we krwi jest związane z nasileniem insulinooporności i stłuszczenia wątroby. Z przerażeniem obserwuje fakt ze nadal dieta wysokobiałkowa jest polecana w internecie jako dobre i skuteczne rozwiązanie dla redukcji masy ciała! Osoby „z siłki” suplementujące BCAA, które mają problemy z insulinoopornością czy mają stwierdzoną niealkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby powinny bezwzględnie zaprzestać suplementacji BCAA – podsumowuje.

Czytaj też:
Schudłeś po COVID-19? Prof. Ewa Stachowska: To nie jest powód do radości

Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl