„Każdy, kto liczy więcej niż 20 wiosen pamięta szał, jaki ogarnął ludzi parę lat temu po publikacji diety Dukana. Ta wysokobiałkowa dieta pozwalała wg. autora bezpiecznie schudnąć. Szkopuł w tym, że dieta wysokobiałkowa pozwala schudnąć, ale w bardzo szkodliwy sposób – wchodząc w kurs kolizyjny ze zdrowiem nerek i wątroby” – napisała w mediach społecznościowych specjalistka. Warto przypomnieć, że Pierre Dukan, autor książek o odchudzaniu, które sprzedały się w wielomilionowych nakładach, został skreślony z listy francuskich lekarzy.
Dlaczego dieta Dukana jest szkodliwa?
Jak tłumaczy prof. Ewa Stachowska każdy, kto choćby pobieżnie zna fizjologię czy biochemię człowieka, wie, że duża zawartość białka w diecie dostarcza trudnych i toksycznych metabolitów pogarszających funkcje wielu narządów. I jak wyjaśnia, dieta wysokobiałkowa nasila insulinooporność i wybitnie uszkadza wątrobę nasilając jej stłuszczenie i hamując proces „oczyszczania” z niepotrzebnych i uszkodzonych komórek. O diecie Dukana ekspertka mówi wprost: jest niebezpieczna.
Należy bezwzględnie zaprzestać suplementacji BCAA
Jak przypomina prof. Stachowska, dieta wysokobiałkowa jest bogata w aminokwasy rozgałęzione (BCAA leucuna, izoleucyna i walina). – Jest wiele badań wskazujących, że podwyższone stężenie tych aminokwasów we krwi jest związane z nasileniem insulinooporności i stłuszczenia wątroby. Z przerażeniem obserwuje fakt ze nadal dieta wysokobiałkowa jest polecana w internecie jako dobre i skuteczne rozwiązanie dla redukcji masy ciała! Osoby „z siłki” suplementujące BCAA, które mają problemy z insulinoopornością czy mają stwierdzoną niealkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby powinny bezwzględnie zaprzestać suplementacji BCAA – podsumowuje.
Czytaj też:
Schudłeś po COVID-19? Prof. Ewa Stachowska: To nie jest powód do radości