Monika Witkowska „Wprost”: Dlaczego dieta ketogeniczna jest dziś tak popularna?
Dr Justyna Bylinowska: Dieta ketogeniczna jest jedną z diet alternatywnych. Moim zdaniem zawdzięcza swoją popularność, zmieniającym się sezonowo modom żywieniowym. Większość popularnych medialnie diet przychodzi do nas zza oceanu. Podobnie jak na rynku odzieżowym czy elektroniki konsumenci oczekują nowości.
Tymi samymi prawami rządzi się też rynek diet – były już: dieta kapuściana, Dukana, paleo czy grup krwi. Teraz zaś przyszedł czas na ketogeniczną.
Na czym polegają główne założenia diety ketogenicznej i czy łatwo ją stosować?
To czy łatwo ją stosować, zależy przede wszystkim od determinacji osoby, decydującej się na taki sposób odżywiania, najczęściej po to, żeby schudnąć.
Dieta ketogeniczna zakłada radykalne ograniczenie udziału węglowodanów w codziennym jadłospisie przy jednoczesnym znaczącym zwiększeniu spożycia tłuszczu. Podaż białka zaś zachowana jest właściwie na fizjologicznym poziomie. Głównym źródłem węglowodanów w diecie są przede wszystkim produkty zbożowe (pieczywo, kasze, makarony, mąki), owoce i warzywa oraz produkty takie jak cukier, miód, czy też słodycze.
Wybierając dietę ketogeniczną, większość z wymienionych produktów należy radykalnie ograniczyć. Dopuszczalne są jedynie niektóre warzywa i owoce, spełniające wymóg określonej zawartości węglowodanów.