Placuszki puszyste jak chmurka zrobisz na maślance w 10 minut. Smakują jak marzenie

Placuszki puszyste jak chmurka zrobisz na maślance w 10 minut. Smakują jak marzenie

Dodano: 
Placuszki
Placuszki Źródło: Freepik
Puszyste placuszki na maślance to szybki sposób, by kolacja stała się o wiele smaczniejsza niż zwykle. Są pyszne, a do tego banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy, że zmieszasz wszystkie składniki, usmażysz i gotowe.

Na kolację zazwyczaj jemy kanapki. To szybkie i proste rozwiązanie po męczącym dniu, jednak nie jest ono zbyt zdrowe i smaczne. Do tego jest to dość monotonne danie, składające się z szynki, sera i kilku plasterków warzyw. W krótkim czasie i bez większego wysiłku można przygotować coś o wiele smaczniejszego. Mowa o puszystych placuszkach.

Jak zrobić puszyste placuszki? Prosty przepis

Pamiętam, że puchate placuszki na maślance zawsze przygotowywała moja babcia i każdy je wręcz uwielbiał. Przyrządzając je na kolację, będzie to zamknięcie dnia w naprawdę miły sposób. Z kolei podane na śniadanie będą cudownym rozpoczęciem kolejnego. Ich zrobienie jest naprawdę bardzo proste, więc poradzą sobie z nim nawet kuchennie debiutanci.

Przepis: Puszyste placuszki na maślance

Te placuszki smakują naprawdę wybitnie, musisz spróbować!

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
414 w każdej porcji

Składniki

  • 1½ szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • 1½ szklanki maślanki
  • ⅓ szklanki cukru pudru
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówW misce połącz wszystkie składniki: mąkę, jajko, maślankę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, roztopione masło oraz sól. Wymieszaj lub zmiksuj na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
  2. Smażenie placuszkówRozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło klarowane. Na średnim ogniu smaż placuszki po obu stronach, aż będą miały złocisty kolor.

Takie placuszki można podać na wiele bardzo apetycznych sposobów. Cudownie smakują posypane tylko cukrem pudrem, ale możesz je zaserwować również z odrobiną jogurtu naturalnego i kawałkami świeżych owoców. Dobrym pomysłem jest też polanie ich odrobiną syropu klonowego czy miodu.

Dlaczego warto jeść maślankę?

Maślanka jest doskonałym wsparciem dla układu pokarmowego, zawiera bowiem bakterie fermentacji mlekowej, które działają jak probiotyki. Wspierają mikroflorę jelitową (pomagają także w jej odbudowie po antybiotykoterapii), usprawniają trawienie oraz regulują perystaltykę jelit. Jest również lekkostrawna. To też świetne źródło wapnia i fosforu, które są niezwykle ważne dla zdrowia naszych kości i zębów. Dostarcza również witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy.

Jej regularne spożywanie może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Nie zawiera wielu kalorii, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób na diecie odchudzającej. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje nagłych skoków cukru we krwi. Pamiętaj jednak, że najlepiej jest kupować maślankę naturalną. Sprawdź też, co dodać do maślanki, by mózg wskoczył na wyższe obroty.

Czytaj też:
Ten zielony sok piją stulatkowie. Eksperci mówią jasno: to działa
Czytaj też:
Kupujesz je z myślą o zdrowiu? Ekspertka ostrzega: te syropy działają odwrotnie, niż myślisz

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl