Jak kiszonki i błonnik mogą zmniejszać stres, czyli dieta psychobiotyczna w praktyce

Jak kiszonki i błonnik mogą zmniejszać stres, czyli dieta psychobiotyczna w praktyce

Dodano: 
Kiszonki.
Kiszonki.Źródło:Shutterstock / Tatjana Baibakova
Przewlekły stres jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Nie tylko zwiększa ryzyko rozwoju schorzeń różnych narządów i układów, ale także odbija się na naszej formie psychicznej. Zaburzenia lękowe, zaburzenia nastroju oraz depresja to częste skutki życia w stresie. Pomocne w redukcji nadmiernego napięcia nerwowego mogą okazać się kiszonki oraz błonnik pokarmowy.

Schorzenia o podłożu psychicznym mogą być spowodowane działaniem czynników genetycznych, jednak mają także związek z życiowymi trudnościami i przewlekłym stresem. Z roku na rok zwiększa się odsetek pacjentów, którzy wymagają specjalistycznego leczenia psychiatrycznego, czego przyczyną jest m.in. szybkie tempo życia. Nie oznacza to jednak, że kilka dekad temu schorzenia psychiczne nie występowały, bo przez długi czas zdrowie psychiczne było tematem tabu, a osoby potrzebujące wsparcia specjalisty, były wykluczane z grona osób zdrowych.

Czy stosowana dieta wpływa na nasze zdrowie psychiczne?

Od kilku lat trwają intensywne badania, które mają na celu znalezienie odpowiedzi na pytania dotyczące związku pomiędzy kondycją psychiczną oraz zdrowiem jelit. Eksperci z APC Microbiome Ireland przekonują, że: spożywanie większej ilości kiszonek i błonnika przez co najmniej cztery tygodnie ma znaczący wpływ na zmniejszenie stresu.

Dieta psychobiotyczna „lekiem” na stres?

Różne badania dowiodły, że destrukcyjne działanie stresu na organizm może ograniczać stosowanie tzw. diety psychobiotycznej. Dieta ta uwzględnia spożywanie wspomnianego wcześniej błonnika pokarmowego, który stanowi pożywkę dla bytujących w jelitach pożytecznych bakterii oraz korzystnie wpływających na ilość i jakość mikroflory jelitowej kiszonek. Ważną zasadą diety psychobiotycznej jest ograniczenie spożycia produktów wysokoprzetworzonych, które są źródłem cukru dodanego.

Bogata w probiotyki i prebiotyki dieta psychobiotyczna pomaga zmniejszyć poziom stresu oraz redukuje jego destrukcyjny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne. Wyniki badań wskazują również na związek pomiędzy stosowaniem diety psychobiotycznej i poprawą jakości snu.

Ogólne zasady stosowania diety probiotycznej pozwalają cieszyć się spożywaniem smacznych, pełnowartościowych posiłków, dlatego warto przetestować jej działanie na organizm, nie tylko z powodu pozytywnego wpływu na zdrowie psychiczne. Dieta ta jest także źródłem cennych dla zdrowia witamin i minerałów, a ich niedobory są powszechne u osób, w których jadłospisie znajdują się przede wszystkim produkty wysokoprzetworzone.

Dieta psychobiotyczna zakłada spożywanie m.in.:

  • bogatych w błonnik pokarmowy owoców i warzyw,
  • produktów pełnoziarnistych,
  • różnego rodzaju kiszonek,
  • sfermentowanych napojów mlecznych,
  • nasion roślin strączkowych.

Dieta bogata w powyższe produkty spożywcze powoduje zmiany w mikrobiomie jelit, zwiększając wytwarzanie substancji, które w pozytywny sposób oddziałują na nasze zdrowie psychiczne, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory układu pokarmowego.

Czytaj też:
Półka z żywnością „stress free”? Ekspertka: „Sama bym nie spróbowała”
Czytaj też:
Adaptogeny - czy zioła na depresję, stres i poprawę nastroju działają? Czym są adaptogeny roślinne?

Opracowała:
Źródło: Zdrowie WPROST.pl / Neuroscience News