Mikroelementy to substancje chemiczne, które znajdują się w jedzeniu. Odgrywają one istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, poprawiają stan zdrowia oraz samopoczucie. Co warto wiedzieć o mikroelementach i gdzie je znajdziemy?
Czym są mikroelementy?
Mikroelementy to inaczej mikroskładniki odżywcze. Są one niezbędne, by organizm mógł prawidłowo funkcjonować i się rozwijać. Nie wytwarza ich samodzielnie, dlatego trzeba dostarczyć je z pożywienia.
Funkcje w organizmie
Do mikroelementów należą:
-
żelazo – składnik hemoglobiny, który transportuje tlen do wszystkich komórek ciała, wspomaga regenerację tkanek, buduje włosy, skórę i paznokcie
- jod – odpowiada za prawidłową pracę hormonów tarczycy, reguluje przemianę materii
- cynk – reguluje pracę trzustki, stabilizuje ciśnienie krwi, buduje włosy, skórę i paznokcie
- selen – odpowiada za pracę hormonów tarczycy, buduje układ immunologiczny, pomaga zwalczyć wolne rodniki i wspomóc barierę ochronną organizmu
- mangan – metabolizuje cholesterol oraz węglowodany, bierze udział w procesach krzepnięcia krwi
- miedź – pomaga tworzyć czerwone krwinki i naczynia krwionośne, wspomaga pracę układu immunologicznego, poprawia wchłanianie żelaza
- fluor – bierze udział w procesie mineralizacji zębów i kości, pomaga ochronić zęby przed próchnicą
- kobalt – metabolizuje białka, bierze udział w produkcji kwasu foliowego
- bor – pomaga zapobiec osteoporozie, ponieważ bierze udział w procesach metabolizmu witaminy D czy wapnia
- chrom – bierze udział w procesach przemiany białek czy tłuszczów, reguluje metabolizm insuliny
- molibden – pomaga w przyswajaniu żelaza, dostarcza komórkom energii do prawidłowego funkcjonowania
Jakie mają właściwości?
Mikroelementy umożliwiają prawidłową pracę narządów i układów. Wpływają na pracę ośrodkowego układu nerwowego, układu krążenia, układu pokarmowego, kostnego czy immunologicznego.
Biorą udział w metabolizowaniu kwasów tłuszczowych, syntezie białek, transportowaniu tlenu do komórek, wzmacnianiu kości, stawów, zębów. Jakiekolwiek wahania w poziomie mikroelementów i niedobory szybko odbijają się na zdrowiu i samopoczuciu.
W jakich produktach je znajdziemy?
Mikroelementy znajdziemy w warzywach, owocach, mięsie. Należy dostarczać je z pożywienia, by zachować ich odpowiedni poziom w organizmie i umożliwić mu właściwą pracę. W jakich produktach je znajdziemy?
- żelazo – występuje w wątróbce, pasztetach, jajach, natce pietruszki, szpinaku, soi, grochu, fasoli
- jod – występuje w rybach, głównie morskich, a także w owocach morza
- cynk – występuje w owocach morza (krabach), mięsie, wątróbce, kaszy gryczanej, jajach, ryżu
- selen – występuje w rybach i owocach morza, a także w drożdżach, grzybach
- mangan – występuje w orzechach włoskich i laskowych, brązowym ryżu, ciecierzycy, wszystkich kaszach, czarnej herbacie
- miedź – występuje w produktach z pełnego ziarna, płatkach owsianych, ziarnach sezamu, wątróbce, drożdżach
- fluor – znajdziemy go w orzechach, rybach morskich, ziemniakach, wodzie oraz herbacie
- kobalt – występuje w mleku, kukurydzy, a także w mięsie, szpinaku czy zielonych warzywach
- bor – znajdziemy go w niektórych owocach takich jak gruszki czy winogrona, a także w fasoli oraz jajkach
- chrom – występuje w roślinach strączkowych, produktach pełnoziarnistych, drożdżach, owocach morza, rybach, serach żółtych i pleśniowych
- molibden – znajdziemy go w soi, roślinach strączkowych, wołowinie, podrobach, a także w jajkach
Jak widać, mikroelementy występują w wielu produktach, które na co dzień znajdują się w naszej diecie. Można z nich skomponować różne potrawy i w nietrudny sposób zapewnić sobie odpowiednią podaż wszystkich składników odżywczych.
Czytaj też:
Krzem nazywany jest pierwiastkiem życia. Dlaczego i jakie ma właściwości?