Dynia ma pyszny, słodkawy smak i z tego względu można ją wykorzystywać w kuchni na różne sposoby. Świetnie sprawdza się jako składnik zup, placków, puree, a nawet ciast czy zapiekanek. Okazuje się, że można z niej przygotować również pyszne i zdrowie pieczywo.
Chleb z dyni – po nim nie przytyjesz
Zdaniem ekspertów, nawet w procesie odchudzania nie powinno się całkowicie rezygnować z jedzenia pieczywa, szczególnie tego zdrowego. Nie można jednak przesadzać z jego ilością, a przede wszystkim trzeba zwracać uwagę na to, z jakiej mąki zostało wypieczone. Na liście najzdrowszych składników znajdują się mąka żytnia, pełnoziarnista mąka pszenna, orkiszowa i gryczana. Dietetycy apelują, aby przed zakupem pieczywa, sprawdzić etykietę. A najlepiej zrobić domowy chleb.
Dynia zawiera duże ilości błonnika, co pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. To smaczne warzywo, które można jeść zarówno na surowo, jak również w postaci zupy dyniowej, placuszków czy musu. Dynia reguluje cykl wypróżnień i przeciwdziała zaparciom. Polecana jest osobom będącym na diecie z uwagi na to, że jest bardzo sycąca, a przy tym niskokaloryczna – 100 g dyni dostarcza zaledwie 40 kcal.
W dyni znajdziemy duże ilości błonnika. Ma on do spełnienia ważną rolę – wspiera pracę układu trawiennego, przeciwdziałając zaparciom i regulując cykl wypróżnień, co dla osób będących na diecie redukcyjnej jest bardzo ważne. Ponadto po zjedzeniu dyni poczujemy się bardziej syci – błonnik zwiększa objętość treści pokarmowych w żołądku. Polecamy przepis na chleb dyniowy.
Przepis: Zdrowy i pyszny chleb dyniowy
Pyszny i zdrowy chleb z dyni.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- 400 g dyni
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 500 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży
- 200 ml letniej wody
- pestki słonecznika lub dyni
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dyniDynię pokrój w kostkę (nie musi być całkiem mała). Dodaj do niej łyżkę ksylitolu, łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju.
- Blendowanie składnikówPrzygotowane składniki zblenduj. Rób to tak długo, aż powstanie z nich mus dyniowy.
- Mieszanie musu z mąkąPołącz mąkę z suchymi drożdżami, a następnie dodaj wcześniej przygotowany mus z dyni.
- Wyrabianie ciastaWyrabiaj ciasto zdecydowanymi ruchami, dodając wodę. Pozostaw pod przykryciem na około 30 min.
- PieczenieCiasto przełóż do foremki (może być to keksówka lub forma okrągła) i piecz przez 40 min w 200 stopniach. Chleb najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia jest cennym źródłem witaminy A (wzmacnia narząd wzroku i układ immunologiczny) i karotenoidów, które są cennymi przeciwutleniaczami. W związku z tym mówi się o niej, że jest skuteczna w walce ze stresem oksydacyjnym, który sprzyja występowaniu chorób nowotworowych. Spożywanie dyni zapobiega zwłaszcza rakowi piersi, płuc i skóry.
Korzyści płynących z jedzenia dyni jest więcej. Ze względu na zawartość magnezu, wapnia i potasu polecana jest osobom, które mają wysokie ciśnienie, wysoki cholesterol i problemy z sercem.
To warzywo (z botanicznego punktu widzenia uznawane za owoc) jest niskokaloryczne – 100 g dyni to zaledwie 40 kcal. Jednocześnie jest sycące i z tego powodu polecane jest osobom będącym na diecie.
Czytaj też:
Jedzenie tego chleba pomaga schudnąć. Zgubisz nawet 4 cm w taliiCzytaj też:
Dieta na jesień. Co jeść, aby poprawić odporność organizmu?