Blanka Lipińska chudnie w oczach. Wyeliminowała z diety jeden składnik odżywczy

Blanka Lipińska chudnie w oczach. Wyeliminowała z diety jeden składnik odżywczy

Dodano: 
Blanka Lipińska na premierze filmu „365 dni: Ten dzień”
Blanka Lipińska na premierze filmu „365 dni: Ten dzień” Źródło:Newspix.pl / Aleksanderr Majdański
Blanka Lipińska zaskoczyła fanów niezwykłą metamorfozą. Autorka znanych erotyków schudła 11 kilogramów. W czym tkwi sekret jej sukcesu? „Kluczem” do szczupłej sylwetki okazała się decyzja o wyłączeniu z codziennej diety jednego składnika odżywczego. Zobacz, o co dokładnie chodzi.

Blanka Lipińska jakiś czas temu przestała udzielać się publicznie. Wszystko przez kłopoty zdrowotne i nadprogramowe kilogramy. Gwiazda wyznała, że cierpi na insulinooporność. To stan, w którym tkanki stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny, czyli hormonu wytwarzanego przez trzustkę. Jego głównym zadaniem jest regulacja stężenia glukozy we krwi. Diagnoza była dla pisarki dużym zaskoczeniem, bo stara się prowadzić aktywny tryb życia i zdrowo się odżywiać.

Na czym polega dieta Blanki Lipińskiej?

Blanka Lipińska uchyliła rąbka tajemnicy i wyjawiła, co pozwoliło jej zrzucić nadprogramowe kilogramy. Okazało się, że wyeliminowała ze swojej diety węglowodany. To związki organiczne, określane potocznie cukrami. Dzielą się na proste i złożone. Stanowią główne źródło energii dla organizmu. Pisarka stwierdziła, że nowy sposób odżywiania jej służy. Czuje się znakomicie. Ma dużo energii, a codzienne funkcjonowanie nie sprawia już jej wielu trudności.

Blanka Lipińska wykluczyła ze swojego codziennego jadłospisu produkty, takie jak: ziemniaki, ryż, kasze, słone przekąski czy słodzone napoje. Wyeliminowała też większość owoców. Podstawę jej diety stanowią natomiast wysokiej jakości tłuszcze (roślinne i zwierzęce), a także nabiał oraz zielone warzywa. Ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów wprowadza organizm w stan ketozy. Tym samym energia potrzebna do funkcjonowania jest wytwarzana z tłuszczu, a dokładniej mówiąc ciałek ketonowych, które powstają w procesie przemian metabolicznych. Dlatego dieta niskowęglowodanowa określana jest również mianem ketogenicznej.

Czy dieta ketogeniczna jest zdrowa?

Dieta ketogeniczna cieszy się dużą popularnością wśród osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Jest również wykorzystywana w leczeniu niektórych schorzeń, na przykład epilepsji lekoopornej, choroby Alzheimera oraz choroby Parkinsona. Przejście na ten sposób odżywiania powinno odbywać się pod kontrolą profesjonalnego dietetyka i lekarza, którzy dysponują odpowiednią wiedzą, a także doświadczeniem. Należy podkreślić, że długotrwałe stosowanie diety keto nie jest zalecane przez Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych. Może bowiem przynieść więcej szkody niż pożytku. Obciążyć nerki, wątrobę oraz trzustkę i doprowadzić do wzrostu poziomu tak zwanego złego cholesterolu w organizmie, a także kwasicy.

Czytaj też:
Blanka Lipińska jest w szpitalu. Miała poważną operację
Czytaj też:
Jedz pełnymi garściami i nie tyj. Tajniki diety garstkowej zdradza dr n. med. Anna Lewitt

Źródło: Jastrząb Post, WPROST