Seler naciowy należy do rodziny selerowatych. Jest to warzywo, które większość z nas kojarzy ze sklepowych półek. Powszechnie wiadomo, że jest doskonałym elementem diety odchudzającej. To niskokaloryczna i bogata w wodę przekąska, która z łatwością zaspokoi głód i da dłoniom zajęcie, gdy dopadnie nas nuda i chęć podjadania. Niestety, niewiele osób spożywa w tej formie selera naciowego, ponieważ ma specyficzny smak. Dlatego też często łączy się go z różnymi dipami. To nienajlepszy pomysł, jeśli chcemy schudnąć – dipy potrafią być wyjątkowo kaloryczne. Jest prostszy i lepszy sposób na włączenie selera naciowego do codziennej diety. Jest bowiem doskonałym elementem koktajli. Pokrój go na drobne kawałki, dodaj jarmuż, gruszkę, ćwiartkę awokado, jabłko, kawałek melona i całość zalej wodą, następnie zmiksuj. Z pewnością nie poczujesz smaku selera, a jednak będziesz mógł czerpać korzyści z jego prozdrowotnych właściwości.
Seler naciowy – właściwości prozdrowotne
Seler naciowy jest bogaty zarówno w przeciwutleniające składniki odżywcze, jak i wykazuje działania przeciwzapalne, które pomagają poprawić ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, jak również zapobiegać chorobom serca. Jedną z głównych zalet selera jest to, że jest on tak bogaty w składniki odżywcze (antyoksydanty, elektrolity, witaminy i minerały, takie jak witamina C, witaminy z grupy B i potas), a przy okazji zawiera niewiele kalorii.
-
Seler reguluje równowagę alkaliczną organizmu, chroniąc w ten sposób przed problemami spowodowanymi zbyt kwaśną dietą.
-
Jest wyjątkowo niskokaloryczny, bowiem jedna długa łodyga zawiera tylko 10 kalorii. Można go chrupać bez obawy o figurę.
-
Jest doskonałym źródłem wody i błonnika pokarmowego, a to sprawia, że przyspiesza metabolizm i ułatwia wypróżnienia. Seler naciowy ma też właściwości moczopędne. Może więc chronić przed infekcjami pęcherza moczowego lub wspierać walkę z zakażeniem.
-
Łodyga selera jest bogata w witaminę A, grupę substancji odżywczych, która chroni oczy i zapobiega związanym z wiekiem problemom z widzeniem.
-
Seler chroni żołądek, jelita grubego i jelita ze względu na obecność składników chemicznych, takich jak flawonoidy, garbniki, lotne oleje i alkaloidy, które kontrolują poziom uwalnianego kwasu żołądkowego, a jednocześnie poprawiają poziom ochronnego śluzu. Oznacza to, że jego spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów.
-
Jest cennym źródłem flawonoidów antyoksydacyjnych i polifenoli, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie.
-
Seler naciowy obniża stany zapalne. Antyoksydanty wspierają one ogólny stan zdrowia, zwłaszcza gdy organizm zaczyna się starzeć. Zapalenie jest częstą przyczyną chorób przewlekłych, takich jak rak, choroby serca, zapalenie stawów i wiele innych.
Czytaj też:
Ten owoc pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu