W Polsce od pewnego czasu utrzymuje się tendencja wzrostu liczby otyłych. W świetle aktualnych badań szacuje się, że nasz kraj znajduje się na 10 miejscu wśród najbardziej otyłych narodów w całej Europie. W raporcie przygotowanym przez Eurostat przedstawiono odsetek ludzi otyłych, gdzie Polki zajęły 9 miejsce, a Polacy 6.
Czym jest otyłość i jak ją leczyć?
W świetle aktualnego stanu wiedzy termin otyłość to choroba ogólnoustrojowa, w której występuję nadmiar tkanki tłuszczowej ponad przyjętą normę. Pojawia się na skutek zaburzeń homeostazy przemiany energetycznej. Należy pamiętać, że otyłość jest ściśle związana ze zwiększeniem się liczby wielkości komórek tłuszczowych – adypocytów. Otyłość możemy podzielić na pierwotną tj. pokarmową, która powstaje w wyniku współdziałania czynników genetycznych oraz środowiskowych i otyłość wtórną, będącą objawem chorób ośrodkowego układu nerwowego, chorób metabolicznych, wad chromosomalnych i następstwa przyjmowania leków.
Surowce roślinne a terapia otyłości
Biorąc pod uwagę niewielką liczbę leków stosowanych w terapii otyłości, naukowcy cały czas poszukują alternatywnych form jej leczenia, z uwzględnieniem zastosowania surowców pochodzenia roślinnego. Działają one między innymi poprzez receptory układy noradrenergicznego bądź adenozynowego, które wpływają na termogenezę. W ten sposób działa Garcinia cambogia, która dodatkowo hamuje syntezę kwasów tłuszczowych.
Garcinia cambogia w walce z otyłością
Aktywnym składnikiem suplementu Garcinia cambogia jest kwas hydroksycytrynowy – pozyskiwany ze skórki owocu. Podczas badań klinicznych udowodniono, że Garcinia wspomaga i zwiększa produkcję ciepła przez organizm, tym samym przyspiesza przemianę materii oraz tempo spalania kalorii. Dodatkowo podnosi poziom witalności całego organizmu, przez co poprawia prawidłowe funkcjonowanie narządów i układów.
Garcinia cambogia a wątroba
Kwas hydroksycytrynowy, który znajduje się w roślinie, nie oddziałuje, jak inne suplementy, bezpośrednio na mózg, a na wątrobę. Wątrobaodpowiedzialna jest za magazynowanie nadmiaru energii w postaci glikogenu. Gdy przyjmiemy więcej kalorii niż wymaga od nas dzienne zapotrzebowanie, wątroba będzie przetrzymywać te zapasy przez kilka najbliższych godzin. Jeżeli nagromadzonych kalorii będzie zbyt dużo, część z nich zostanie przekształcona w kwasy tłuszczowe, a kolejno tłuszcz zostanie nagromadzony w organizmie. To właśnie kawas hydroksycytrynowy hamuje produkcję tłuszczu, w sytuacji, w której wątroba nie może zmagazynować więcej energii. Garcinia cambogia powoduje, że odczuwamy mniejszy apetyt i łaknienie, a spożywane posiłki stają się bardziej sycące.
Czytaj też:
Uważaj. Restrykcyjne diety mogą zrujnować zdrowie
Wpływ Garcinia cambogia na spadek wagi
Odchudzanie się z wyciągiem z Garcinia cambogia prowadzi do zmniejszenia produkcji kwasów tłuszczowych, tym samym obniżając poziom złego cholesterolu w organizmie. Regularne stosowanie Garcinii łagodzi negatywne skutki diety, która jest bogata w tłuszcze i cukry. Dodatkowo wyciąg z rośliny jest gwarantem przeciwutleniaczy, które łagodzą stres w organizmie. Według aktualnych badań stosowanie Garcinia cambogia jako suplementu diety jest w pełni bezpieczna i nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
Garcinia cambogia a badania naukowe
Analizując publikacje dotyczące Garcinia cambogia, znajdujemy dane, w których stosowanie rośliny wspomaga redukcję masy ciała. Podczas badań przez trzy tygodnie podawano 2,4 g wyciągu z Garcinia cambogia, co spowodowano istotny spadek masy, o średnio 1,3 kg. Dodatkowo roślina może pozytywnie przeciwdziałać w przypadku profilaktyki cukrzycowej. Wyciąg opóźnia i zmniejsza wchłaniania się glukozy po posiłkach, tym samym poprawiając metabolizm.
Czytaj też:
Suplementy wspomagające zdrową dietę