Witamina D
Suplementy zawierające witaminę D3 i K2 pomagają budować mocne kości i zapobiegać rozwojowi osteoporozy. Niedobór witaminy D może powodować stany depresyjne i zwiększać ryzyko rozwoju różnych nowotworów.
Witamina C
Wspomaga naczynia krwionośne, układ odpornościowy i umożliwia syntezę kolagenu. Pozytywnie wpływa na tkankę łączną i poprawia krążenie obwodowe.
Zamienniki cukru
Na wykluczenie rafnowanych cukrów nigdy nie jest za późno. Warto wprowadzić zdrowe zamienniki. Erytrytol charakteryzuje się delikatnym, słodkawym smakiem, a jego największą zaletą jest brak kalorii. Ksylitol jest substancją pochodzenia roślinnego, która w smaku przypomina cukier, ale ma o 40 proc. mniej kalorii.
Kwasy omega-3
Są pomocne w obniżaniu poziom złego cholesterolu i wykazują działanie przeciwzapalne. Odgrywają ważną rolę w prewencji chorób serca, cukrzycy i otyłości.
Błonnik pokarmowy
Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, regulując metabolizm i wypróżnienia. Obniża ryzyko nowotworów jelit i występowania polipów. Dieta wysokobłonnikowa pomaga też zapanować nad poziomem cukru we krwi i masą ciała.
Chlorella
Mikroalgi są nie tylko doskona łym źródłem białka, ale także witaminy B12. Ponadto chlorella wykazuje działanie detoksykacyjne – pomaga usunąć metale ciężkie z organizmu.
Preparaty ziołowe
Zawierające fawonoidy i antocyjany wyciągu z głogu, aronii i żurawiny zapobiegają procesom przedwczesnego starzenia. Liść brzozy przyczynia się do spadku poziomu lipidów we krwi i zwiększa wrażliwość na insulinę. Wyciąg z morwy białej reguluje poziom cukru we krwi, zapobiegając jego nagłym skokom. Owoc głogu, który tonizuje serce, w po- łączeniu z owocem aronii przyczynia się do optymalizacji ciśnienia krwi.
Czytaj też:
Jedz zdrowiej, aby żyć dłużej i lepiej