Soczewica jest rewelacyjnym warzywem. Każdy, kto miał okazję zjeść pikantną zupę z soczewicy to potwierdzi. Warzywo to można też znaleźć w np. w pierogach. Bardzo popularne są też sałatki z soczewicą.
Soczewica jest dobrym źródłem białka, które jest niezbędne do budowania i utrzymywania masy mięśniowej, kontrolowania apetytu i zapewnienia prawidłowego funkcjonowania każdej komórki organizmu. Aby dieta wegetariańska zawierała pełnowartościowe białko, musi być różnorodna. Dzięki temu zapewnia aminokwasy egzogenne (takie, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować i musi otrzymywać je wraz z pożywieniem). Soczewica sprawdzi się tutaj doskonale.
Ile kalorii ma soczewica?
W 100g czerwonej, pokruszonej, ugotowanej i odcedzonej soczewicy znajduje się 100 kalorii. W jednej łyżce (30g) 30. Zielona i brązowa soczewica jest nieco bardziej kaloryczna. W 100g ugotowanej znajdziemy 105 kalorii. Łyżka zawiera 32 kalorie. Czy to dużo? Teoretycznie tak, ale soczewica jest doskonałym składnikiem diety, więc warto po prostu odpowiednio skomponować posiłki, by ogólny bilans kaloryczny dalej sprzyjał redukcji.
Czytaj też:
Nie chudniesz? 5 zaskakujących nawyków, które spowalniają metabolizm