Witamina D i olej rybny mogą zapobiegać śmierci z powodu raka i zawałów

Witamina D i olej rybny mogą zapobiegać śmierci z powodu raka i zawałów

Dodano: 
Łosoś
Łosoś
Badania nadal wskazują na istotne czynniki prewencji chorób. Najnowsze badania wskazują, w jaki sposób witamina D i kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają chronić przed śmiercią z powodu raka i zawału mięśnia sercowego.

Najnowsze badanie „VITAL” jest największym testem mającym na celu zweryfikowanie, czy witamina D lub olej rybny mogą skutecznie zapobiegać rakowi lub chorobom układu sercowo-naczyniowego. Dotychczasowe wyniki były niejednoznaczne, ale obiecujące. Teraz zostały potwierdzone przez zaktualizowane analizy zbiorcze.

Czytaj też:
Witamina D2 a witamina D3. Czym się różnią?

Olej rybny uchroni przed zawałem?

Blisko 26 000 amerykańskich mężczyzn i kobiet wzięło udział w ogólnokrajowym badaniu klinicznym VITAL. Po ponad pięciu latach badań, w trakcie których prowadzone było także leczenie, wyniki pokazują obiecujące prognozy. Na przykład, podczas gdy kwasy tłuszczowe omega-3zawarte w oleju rybnym wpłynęły zaledwie na niewielkie i w zasadzie nieistotne zmniejszenie ryzyka śmierci w przypadku poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, były one związane ze znacznym zmniejszeniem ryzyka zawałów serca.

Największą korzyść z leczenia zaobserwowano u osób, których codzienna dieta zawiera ryby, jednak była to ilość poniżej mediany wynoszącej 1,5 porcji tygodniowo, ale nie u tych, których spożycie było powyżej tego poziomu. Ponadto wydaje się, że największego ograniczenia tego ryzyka doświadczyła populacja afroamerykańska. Korzyści zdrowotne dla serca zostały potwierdzone w najnowszych metaanalizach randomizowanych badań nad kwasami omega-3.

Czytaj też:
Witamina D3 a odchudzanie. Czy witamina D pomaga schudnąć?

Witamina D też jest korzystna

Podobnie suplementacja witaminy D nie zmniejszyła ryzyka głównych zdarzeń sercowo-naczyniowych ani całkowitej zachorowalności na raka, ale wiązała się z istotnym (pod względem statystycznym) zmniejszeniem całkowitej śmiertelności z powodu raka wśród osób biorących udział w badaniu przez co najmniej dwa lata. Wpływ witaminy D na zmniejszenie liczby zgonów z powodu raka potwierdzają również zaktualizowane metaanalizy dotychczasowych badań nad witaminą D.

„Schemat ustaleń sugeruje potrzebę przeprowadzenia dodatkowych badań w celu ustalenia, które osoby mogą czerpać najwięcej korzyści z tych suplementów” – poinformowała dr JoAnn Manson, główna autor badania z Brigham and Women's Hospital, filii Harvard Medical School.

„Ponieważ choroby serca i rak stanowią największe zagrożenie dla zdrowia kobiet, konieczne jest, abyśmy nadal badali opcje, które zapobiegają tym chorobom i pomagają kobietom” – skomentowała dr Stephanie Faubion, dyrektor medyczny NAMS.

Czytaj też:
3 popularne diety, które zwiększają ryzyko niedoboru witaminy D
1. Nie mierzysz regularnie ciśnienia krwi
Wydaje ci się, że twoje ciśnienie jest w normie? A może po prostu dawno go nie mierzyłeś? Zła wiadomość jest taka, że szybko przyzwyczajamy się do pierwszych, niepokojących objawów nadciśnienia. Można zmagać się z nim latami i ocknąć się dopiero w chwili... zawału.

2. Nie kontrolujesz poziomu cholesterolu
W efekcie możesz mieć miażdżycę - chorobę, która objawia się zwężeniem naczyń krwionośnych, co sprzyja powstawaniu zakrzepów.

3. Jesz tłusto
Jedzenie bogate w tłuszcze nasycone podnosi poziom cholesterolu LDL we krwi, co zwiększa ryzyko zawału serca i udaru. O otyłości już nie wspominając.

4. Nie ćwiczysz
Wystarczy 150 minut umiarkowanej aktywności fizycznej tygodniowo, by zmniejszyć ryzyko chorób i zawału serca.

5. Pijesz słodkie napoje i jesz za dużo cukru
Oba te elementy zwiększają ryzyko chorób serca. Produkty "light" nie są rozwiązaniem. Ludzie pijący napoje dietetyczne i inne sztucznie słodzone napoje mają większe ryzyko zespołu metabolicznego.

6. Pijesz często i dużo
Wpływ alkoholu na wątrobę i jelita piwa jest dobrze udokumentowany, ale nadmierne picie również ma wpływ na twoje serce.

7. Nie wysypiasz się
Niedobór snu ma fatalny wpływ na zdrowie. Podnosi poziom hormonów stresu, sprzyja zaburzeniom metabolicznym, zwiększ ryzyko chorób serca, nadwagi i depresji.

8. Jesz za mało produktów bogatych w kwasy omega-3
Pokarmy bogate w kwasy omega-3 są świetne dla naszego serca. Ten rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych może zmniejszać stan zapalny w całym organizmie, zmniejszać stężenie triglicerydów, obniżać ciśnienie krwi, a więc zmniejszać ryzyko chorób serca.

9. Za dużo solisz
Nadmiar sodu w diecie sprzyja nadciśnieniu, a wiadomo, że wysokie ciśnienie krwi zwiększa ryzyko zawału.

10. Palisz
Toksyny w dymie papierosowym uszkadzają wyściółkę tętnic, powodując ich pogrubienie, zmniejszając jednocześnie ilość tlenu we krwi, co zwiększa ryzyko zawału serca.

Źródło: eurekalert.org