Dzięki badaniom związków fitochemicznych na poziomie molekularnym naukowcy zrozumieli ich wpływ na zdrowie. Na szczęście my nie musimy znać tego rodzaju szczegółów, aby czerpać korzyści z ich działania! Poniższy wykaz przypraw pozwoli ci dowiedzieć się, jak działają te skarby natury.
Warto zauważyć, że wiele leków opracowano na bazie mechanizmów, jakie przejawiają rośliny. Różnica polega oczywiście na tym, że ciało ludzkie rozpoznaje rośliny jako żywność i odpowiednio je wykorzystuje. Chemiczne środki lecznicze są obce dla naszych komórek. Zioła i przyprawy mogą pomóc nam w odchudzaniu, poprawie jakości snu, zdrowia układu sercowo-naczyniowego, mogą też pomagać w zapobieganiu nowotworom, trawieniu, uśmierzaniu bólu i praktycznie każdej innej chorobie.
Czas przejrzeć zawartość szafek kuchennych!
Czytaj też:
Jesteś strzępkiem nerwów, ale nie chcesz brać leków? Spróbuj tych ziółNasiona gorczycy
Niech o sile gorczycy zapewni cię fakt, że z jednego maleńkiego ziarenka może powstać piękna roślina liściasta, a w dodatku pełna składników odżywczych. Ponadto pikantne przyprawy, takie jak musztarda, papryka chili i chrzan mają działanie termogeniczne. Kiedy je spożywasz, zwiększają metabolizm i podnoszą temperaturę ciała. Badanie z 1986 r. wykazało, że musztarda znacznie zwiększyła tempo spoczynkowego metabolizmu, co ma wpływ na utratę masy ciała. Zatem, aby uzyskać lepsze rezultaty, dodaj trochę gorczycy do wszystkiego, co jesz.
Kolendra
Kolendra przyspiesza procesy trawienne i łagodzi niestrawność, skurcze brzucha, biegunkę i wzdęcia. Jest także lekiem moczopędnym i reguluje ciśnienie krwi. Cała roślina jest jadalna; możesz użyć nasion oraz liści do gotowania lub zaparzyć z liści herbatę poprawiającą trawienie. Aby ją zrobić, gotuj liście kolendry przez co najmniej pięć minut. W razie potrzeby dodaj miód do smaku i odcedź przed wypiciem.
Koper włoski
Koper włoski stymuluje trawienie w celu prawidłowego metabolizowania żywności. Z tego powodu wiele osób spożywa nasiona kopru włoskiego po posiłku. Cała roślina kopru włoskiego jest jadalna i dodaje potrawom posmaku lukrecji. Koper włoski jest środkiem przeciwskurczowym, który łagodzi kolkę u niemowląt, zgagę, niestrawność i zespół jelita drażliwego. Łagodzi także objawy zespołu przedmiesiączkowego.
Imbir
Ciężko wymienić wszystkie dobroczynne właściwości imbiru. To zioło w postaci kłącza ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, stymuluje enzymy trawienne i wydzielanie żółci, aby skutecznie przetwarzać pokarm w żołądku i wątrobie. Możesz dodawać go do potraw, pić jak herbatę lub zmiksować w ulubionym koktajlu .
Czosnek
Czosnek ma silne działanie przeciwzapalne. Można stosować go zarówno wewnątrz, jak i na skórze. Dodaj czosnek do gotowania (lub jedz go na surowo, jeśli dasz radę, aby uzyskać jak najwięcej korzyści).
Zielona herbata
Wszystkie prawdziwe herbaty (czyli nie ziołowe) zawierają fitochemiczne substancje przeciwzapalne. Zielona herbata ma więcej flawonoidów będących rodzajem przeciwutleniaczy niż inne rodzaje herbaty i to właśnie ta substancja w znacznym stopniu przyczynia się do działania przeciwzapalnego.
Przed piciem zaparzaj zieloną herbatę przez co najmniej 7 minut, aby umożliwić uwolnienie składników odżywczych. Dodaj trochę surowego, niepasteryzowanego miodu dla dodatkowego działania przeciwzapalnego.
Korzeń lukrecji
Ta roślina zawiera przeciwzapalne flawonoidy, które hamują lizo-PAF-acetylotransferazę, enzym powodujący stany zapalne. Korzeń lukrecji można przyjmować w kapsułkach lub pić jako herbatę. Aby zrobić własną herbatę dodaj 1 łyżeczkę proszku z korzenia lukrecji do gorącej wody i zaparzaj przez 10 minut. Odcedź i pij. Korzeń lukrecji jest naturalnie słodki.
Przestrogi: w dużych ilościach lukrecja przyczynia się do nadciśnienia i niskiego poziomu potasu. Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny stosować korzenia lukrecji.
Rozmaryn
Rozmaryn ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Przeciwutleniacze w rozmarynie chronią wątrobę przed uszkodzeniami, a nawet mogą sprzyjać leczeniu marskości wątroby. Wątroba jest głównym laboratorium organizmu i wszystko, co dostarczasz do swojego ciała, przechodzi przez nią. Rozmaryn zapobiega uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki poprzez aktywację własnych mechanizmów obronnych organizmu.
Oprócz szczególnego działania na wątrobę rozmaryn chroni mózg, poprawia pamięć, funkcje poznawcze i opóźniając gromadzenie się amyloidu-beta, białka, które prowadzi do gromadzenia się blaszki w mózgu, co powoduje chorobę Alzheimera i inne choroby neurologiczne. To aromatyczne zioło można dodawać do zup, gulaszu, grillowanych mięs i warzyw lub też pić jako herbatę.
Czarny pieprz
Piperyna to substancja zawarta w czarnym pieprzu o właściwościach przeciwutleniających. Stwierdzono, że wiąże się z receptorami komórek odpornościowych i zwiększa żywotność komórek. Ponadto, a może przede wszystkim, czarny pieprz zwiększa biodostępność innych składników odżywczych. Ciało może z łatwością wykorzystać wiele składników odżywczych z pożywienia, ale niektóre są trudniejsze do wchłonięcia. Na przykład kurkuma jest świetną przyprawą o wielu właściwościach zdrowotnych, ale jest słabo metabolizowana. Czarny pieprz zwiększa zdolność organizmu do wchłaniania jej o 2000 procent! Idealna para, prawda?
Piperyna hamuje także wzrost raka jelita grubego, piersi i innych nowotworów. Jest również skuteczny w leczeniu bielactwa nabytego przez stymulację pigmentu skóry.
Kurkuma
Kurkumina to pigment przeciwutleniający w kurkumie, który nadaje jej złoty kolor. Jest to silny środek przeciwzapalny, który wspiera układ odpornościowy, zabija komórki rakowe, walczy z infekcjami, zabija grzyby i poprawia zdrowie jamy ustnej.
Połącz kurkumę z czarnym pieprzem i olejem kokosowym, aby czerpać z niej pełnię korzyści. Ciepło zastosowane podczas gotowania spowoduje również uwolnienie kurkuminy i innych fitoskładników.
Pieprz cayenne
Ta pikantna przyprawa jest termogeniczna (podobnie jak czarny pieprz), co oznacza, że wytwarza ciepło podczas jedzenia. Produkty termogeniczne zwiększają metabolizm (nawet w spoczynku), dzięki czemu spalasz więcej kalorii. Cayenne zawiera witaminy C, B6, E oraz mangan i potas, a także przeciwutleniacze flawonoidowe.
Badania na Uniwersytecie Purdue wykazały, że spożywanie pieprzu kajeńskiego może pomóc w spaleniu większej ilości kalorii po posiłku, szczególnie tym osobom, które nie spożywają regularnie tej przyprawy. Inne badania wykazały, że kapsaicyna, składnik, który zapewnia ostrość papryce chili, może zmniejszyć głód i zwiększyć wydatek energetyczny - spalanie kalorii.
Kapsaicyna jest pigmentem przeciwutleniającym w pieprzu kajeńskim. Również pomaga w trawieniu. Stwierdzono, że stymuluje produkcję enzymów żółciowych i trzustkowych, leczy i zapobiega wrzodom żołądka i kamieniom żółciowym oraz rozkłada białka w jelicie cienkim.
Wymieszaj jedną czwartą łyżeczki cayenne i 1 łyżkę soku z cytryny w filiżance ciepłej wody i wypij pół godziny przed śniadaniem, aby pobudzić układ trawienny i przyspieszyć metabolizm.
Cynamon
Cynamon to kolejna przeciwzapalna przyprawa, która może pomóc w odchudzaniu. Odbywa się to poprzez stymulowanie produkcji insuliny w celu ustabilizowania poziomu cukru we krwi, a tym samym poprawia wrażliwość komórek na insulinę, dzięki czemu glukoza jest absorbowana przez mięśnie w celu uzyskania energii zamiast magazynowania jej jako tłuszcz. Cynamon reguluje również poziom cholesterolu z lipoprotein o niskiej gęstości (LDL).1. Ostropest plamisty
Ostropest jest najczęściej zalecanym ziołem przeznaczonym do łagodzenia dolegliwości wątroby, a w przypadku zdrowej wątroby – do ochrony przed szkodliwymi toksynami. Ostropest jest dostępny w kapsułkach, ale można go znaleźć również w postaci ekstraktu. Czasem nazywany jest sylimaryną, która jest aktywnym składnikiem nasion. Możliwe jest także spożywanie sproszkowanych nasion.
Ostropest jest rośliną kwitnącą z rodziny stokrotek, spotkać można ją w Europie, Afryce Północnej i na terenach środkowowschodnich. Udowodniono klinicznie, że poprawia czynność wątroby i naprawia uszkodzenia tego narządu. Sylimaryna o standardowym 80-procentowym stężeniu jest zalecana w postaci tabletek lub ekstraktów w dawkach od 100 do 1000 mg.
Osoby z zaburzeniami czynności wątroby często przyjmują 300 mg sylimaryny trzy razy dziennie. Bez względu na to, czy wątroba wymaga leczenia lub ochrony, ostropest plamisty może być stosowany tak długo, jak zechcesz. Do sporządzania nalewek najlepiej używać nasion tej rośliny.
2. Mniszek lekarski
To kolejne zioło korzystne i bezpieczne dla wątroby. Czasami występuje w kapsułkach w kombinacji z ostropestem. Niektórzy jednak preferują ekstrakty, a nawet herbaty z mniszka lekarskiego. Te chwasty o małych żółtych kwiatach, na które wiele osób narzeka, gdy pojawiają się na trawnikach, to właśnie kwiaty mniszka. Nie pozbywaj się ich, a wykorzystaj w dobrym celu.
Mniszek jest dobrym źródłem większości niezbędnych witamin, a oprócz tego roślina ta dostarcza pewne ilości żelaza, potasu i cynku. Najbardziej docenianą właściwością mniszka jest stymulowanie produkcji żółci i jej przepływu między pęcherzykiem żółciowym a wątrobą w celu poprawy czynności wątroby i ogólnego stanu zdrowia.
3. Korzeń łopianu
Łopian można kupić w postaci surowych kawałków korzenia. W prosty i łatwy sposób zrobisz z niego herbatkę.
Korzeń łopianu stymuluje przepływ żółci, pomagając jednocześnie osłabionej wątrobie poprzez oczyszczanie krwi i naprawę uszkodzonych komórek. Korzeń łopianu pokrojony w małe kawałki jest idealnym składnikiem nalewek. Jeśli kiedykolwiek będziesz miał okazję zdobycia tego cudownego zioła, skorzystaj z niej.
4. Karczoch
Karczoch, a konkretnie zawarta w nim cynaryna wspomaga procesy produkcji i przepływu żółci. Pomaga zapobiegać kamieniom żółciowym, a także może pomagać w leczeniu żółtaczki. Suszone liście czy też pąki kwiatowe (czasami równocześnie) stosuje się do nalewek.
5. Kurkuma
Jest to najlepiej przebadane klinicznie i opisane zioło, które pomaga przy stanach zapalnych. Ponieważ większość dolegliwości wątroby ma podłoże zapalne, dobrze jest włączyć kurkumę jako uzupełnienie standardowego leczenia tego narządu.
Kapsułki z kurkuminą są łatwo dostępne. Jednak aby zapewnić ich maksymalne wchłanianie, wybierz te, które zawierają piperynę, substancję czynną pochodzącą z czarnego pieprzu, która pomaga lepiej przyswoić składniki odżywcze z żywności.
Niektórzy sugerują również wysypanie zawartości kapsułki do odrobiny oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i wypicie takiego kurkumowego shota. Warto spożywać także proszek przyprawowy, w zależności od upodobań: w potrawach lub z mlekiem.