W kuchni „Dzień Dobry TVN” Samar Khanafer przygotowała bakłażana na wiele sposobów. Jaka jest jego nazwa botaniczna? Blogerka kulinarna zdradziła również, jak odpowiednio upiec to warzywo, by nie było gorzkie.
Bakłażan – skład
Bakłażan jest bogaty w błonnik, ma niską zawartość kalorii, dostarcza wielu składników odżywczych. Skóra bakłażana jest bogata w przeciwutleniacze, błonnik, potas i magnez.
W 100 g bakłażana znajdziemy około:
-
35 kalorii
-
0,82 g białka
-
8,64 g węglowodanów, z czego 3,17 g to cukry
-
0,23 g tłuszczu
-
2,5 g błonnika
-
188 miligramów (mg) potasu
-
6 mg wapnia
-
1 mg sodu
-
0,12 mg cynku
-
1,3 mg witaminy C
-
0,25 mg żelaza
-
11 mg magnezu
-
15 mg fosforu
-
14 mikrogramów (mcg) kwasu foliowego
-
85 mcg witaminy B6
-
2,9 mcg witaminy K
Bakłażany zawierają także flawonoidy, takie jak antocyjany. Antocyjany to rozpuszczalne w wodzie pigmenty, które mają wiele zalet zdrowotnych. To właśnie im bakłażany zawdzięczają swój ciemny kolor.
Bakłażany – właściwości prozdrowotne
Bakłażany są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za procesy starzenia się i rozwój nowotworów.
Przeciwutleniacze mogą pomóc w zapobieganiu wielu rodzajom chorób przewlekłych, takich jak choroby serca. Niektóre badania na zwierzętach wykazały, że bakłażany mogą poprawiać pracę serca i obniżać poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów.
Bakłażany są bogate w błonnik i polifenole, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi.
Ponieważ bakłażany są niskokaloryczne, sprzyjają utracie zbędnych kilogramów. Staną zdrowy i wartościowy element diety redukcyjnej.
Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, bakłażany zapobiegają zaparciom, wspierają pracę jelit i przyspieszają metabolizm.
Czytaj też:
Protokół autoimmunologiczny – sposób żywienia pomocny nie tylko przy Hashimoto