Sałatki są świetnym dodatkiem do obiadu. Doskonale uzupełniają danie główne, nadając całości nieco lekkości. Do tego pasują do większości potraw. Zazwyczaj zawierają najwięcej warzyw, więc są również bogate w witaminy i składniki mineralne. Ja korzystam z jeszcze jednego triku, który podpowiedziała mi moja babcia, by takie sałatki były jeszcze zdrowsze. Dodaję do nich ocet balsamiczny.
Czarne złoto do sałatki
Ocet balsamiczny nazywany jest „czarnym złotem”. Powstaje on z gotowanego moszczu winogronowego, który jest poddany długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Jest to aromatyczny i intensywny w smaku sos. Świetnie komponuje się z sałatkami, ale też warzywami czy serem, a nawet owocami — na przykład truskawkami. Nie tylko podkreśla smak potrawy, ale ma również właściwości prozdrowotne, które wynikają przede wszystkim z zawartości w nim kwasu octowego i antyoksydantów.
Przepis: Sałatka z octem balsamicznym
Ta sałatka jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa. Koniecznie spróbuj ją zrobić w swoim domu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 42 w każdej porcji
Składniki
- 400 g różnych sałat (na przykład sałaty rzymskiej, sałaty lodowej, roszponki, rukoli, szpinaku)
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- pół czerwonej cebuli
- pestki dyni
- ocet balsamiczny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywUmyj dokładnie i osusz sałatę. Porwij ją na mniejsze kawałki i przełóż do dużej miski. Umyj pomidory i ogórka, a następnie pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka.
- Mieszanie składnikówDodaj pokrojone warzywa do miski z sałatą. Całość wymieszaj. Podziel na kilka porcji, wyłóż na talerze. Polej octem balsamicznym i posyp pestkami dyni.
Jakie właściwości ma ocet balsamiczny?
Ten dodatek wpływa między innymi na regulację poziomu cukru we krwi po posiłkach. Takie działanie jest szczególnie korzystne dla osób z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością. Wspiera również działanie układu krążenia, obniżając poziom „złego” cholesterolu (LDL) i trójglicerydów.
Jego spożywanie wspomaga także trawienie, ponieważ zawarty w nim kwas octowy sprzyja rozwojowi korzystnej flory bakteryjnej jelit. Ma również działanie przeciwzapalne, a więc pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Chroni komórki przed uszkodzeniami, a także przyczynia się do podwyższenia odporności. Ma też działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Ważne jest, by spożywać ocet balsamiczny wysokiej jakości. Niektóre produkty mogą zawierać dodatek karmelu, sztuczne barwniki i konserwanty. Podczas zakupów szukaj więc octu balsamicznego z regionu Modena lub Reggio Emilia we Włoszech. Poznasz go po oznaczeniach DOP lub IGP.
Czytaj też:
Ta rozgrzewająca zupa działa jak naturalny antybiotyk. Stawia na nogi po jednej misceCzytaj też:
Zobacz, czym zastąpiłam cynamon w racuchach. Ten smak uzależnia od pierwszego kęsa