Nie bez powodu nazywana jest królową wszystkich kasz. Kasza jaglana jest zdrowa, sycąca, ale też rozgrzewająca, co może mieć znaczenie w te mroźne dni. Przy jakich schorzeniach może pomóc i jak odpowiednio ją przygotować, by nie była gorzka? Wszystkiego dowiecie się z materiału.
Kasza jaglana – właściwości zdrowotne
Kasza jaglana jest naturalnie wolna od glutenu, ale nie tylko to się liczy, bo nie wszyscy musimy unikać glutenu. Ogromną zaletą kaszy jaglanej jest przede wszystkim zawartość witamin z grupy B, krwiotwórczego żelaza oraz miedzi. Kasza ta dostarcza też do naszego organizmu błonnik pokarmowy, potas, magnez, wapń oraz sód. Ponadto, jest ona źródłem bardzo łatwo przyswajalnego białka oraz węglowodanów złożonych.
Kaszę jaglaną cechują wyjątkowe właściwości prozdrowotne, m.in.:
-
działa ona przeciwwirusowo i wzmacniająco odporność,
-
pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
-
jest bogata w witaminy z grupy B oraz żelazo, więc wspomaga procesy krwiotwórcze,
-
pomaga redukować stany zapalne w organizmie,
-
działa rozgrzewająco,
-
jest cennym wsparciem procesów mineralizacji kości i zębów,
-
pomaga zadbać o piękne włosy, cerę i paznokcie,
-
poprawia przemianę materii,
- wpływa na poprawę zdolności koncentracji uwagi i zapamiętywania.