Kiełki – dlaczego warto je spożywać? Jest co najmniej 6 powodów

Kiełki – dlaczego warto je spożywać? Jest co najmniej 6 powodów

Dodano: 
Kanapki z kiełkami
Kanapki z kiełkami Źródło:Shutterstock / Inna Dodor
Jeśli chodzi o produkty naturalne pełne składników odżywczych, hitowe pozycje takie jak kalafior i brokuły, zwykle nie wymagają dodatkowego komentarza – o nich wiedzą wszyscy. Ale o zaletach kiełków już nie pamiętamy. Szkoda!

Kiełki to młode rośliny, zwykle mają zaledwie kilka dni. Ich nasiona właśnie wykiełkowały i zaczęły rozwijać łodygi i mają zaledwie kilka centymetrów długości. Istnieje wiele różnych kiełków, w tym kiełki fasoli, brokułów, buraków i grochu. Wartości odżywcze wielu rodzajów kiełków są różne, ale zazwyczaj są to rośliny bogate w wiele składników odżywczych. Są bogate w witaminę K, wiele witamin z grupy B, takich jak niacyna, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy i kwas pantotenowy, a także witamina C i witamina A. Kiełki zawierają również minerały, takie jak cynk, wapń, mangan i miedź.

Możesz jeść surowe kiełki lub lekko je podgotować. Jednak ​​tracą one składniki odżywcze po ugotowaniu. Warto również zauważyć, że chociaż surowe kiełki są bardzo pożywne, nie każdy układ trawienny może je tolerować. Upewnij się, że są dokładnie umyte, aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia salmonellą i E. coli.

Kupując kiełki w lokalnym sklepie spożywczym lub na rynku sprawdź, czy są odpowiednio schłodzone i czy nie są śluzowate, bo to może być oznaką rozwoju bakterii.

Czytaj też:
Dlaczego warto zasiać rzeżuchę? 9 właściwości prozdrowotnych

6 zalet kiełków

1. Kiełki pomagają zwalczać choroby i działają przeciwnowotworowo
Surowe kiełki, zwłaszcza brokułów, są bogate w przeciwutleniacze. Brokuły zawierają niesamowitą ilość glukorafaniny, prekursora złożonego sulforafanu. Sulforafan pomaga aktywować i wzmacniać naturalną ochronę naszego organizmu przed rakiem i pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów złośliwych. Kiełki brokułów są około 50 razy silniejsze w zapobieganiu nowotworom niż ich dojrzały odpowiednik.

2. Kiełki pomagają regulować hormony, leczyć trądzik i PMS
Sulforafan znajdujący się w kiełkach brokułów wraz z indole-3-karbinolem, który znajduje się w wielu warzywach krzyżowych, pomaga kobiecym ciałom utrzymać zdrowy i zrównoważony poziom estrogenu. Indole-3-karbinol pomaga wątrobie w detoksykacji nadmiaru hormonów. Może także pomóc zmniejszyć objawy PMS, nieregularne miesiączki i trądzik hormonalny. Sulforafan pomaga przenieść metabolizm estrogenu na najzdrowszy szlak biochemiczny i może chronić przed uszkodzeniami wywołanymi przez estrogen.

3. Kiełki wspierają zdrowe trawienie
Surowe kiełki są również dobre dla jelit. Badania wykazały, że proces namaczania faktycznie zwiększa ilość enzymów w kiełkach i zwiększa ilość błonnika. Błonnik, który pomaga płynnie przesuwać pokarm przez przewód pokarmowy, łączy się z tymi enzymami, aby pomóc bardziej wydajnie rozkładać żywność, dzięki czemu kiełki są doskonałym dodatkiem do diety ułatwiającym trawienie.

4. Kiełki zmniejszają objawy kaca
Czy wczoraj wypiłeś zbyt dużo wina? Przekąski z niektórymi surowymi kiełkami mogą pomóc ci poczuć się lepiej. Sulforafan pomaga również organizmowi wyeliminować alkoholowe produkty uboczne, które powodują nieprzyjemne objawy kaca. Robią to poprzez regulację drugiej fazy detoksykacji w wątrobie i zmniejszają gromadzenie się produktów ubocznych metabolizowanych w pierwszym etapie detoksykacji, co zwykle powoduje objawy takie jak nudności.

5. Kiełki poprawiają insulinooporność
Dla osób, które zmagają się z opornością na insulinę, kiełki mogą być pomocnym dodatkiem do ich diety. Naukowcy przebadali 63 pacjentów z cukrzycą typu 2, którzy spożywali kiełki brokułów lub placebo, i stwierdzili, że tym, którzy jedli kiełki, poprawiła się oporność na insulinę, kluczowy czynnik w cukrzycy typu 2, w którym reakcja organizmu na insulinę może pomóc poprawić kontrolę poziomu glukozy we krwi.

6. Kiełki wzmacniają układ odpornościowy
Oprócz pomocy w utrzymaniu zrównoważonego poziomu estrogenu i zmniejszeniu objawów kaca, naturalny bioaktywny związek sulforafanu w kiełkach pomaga również aktywować odpowiedź immunologiczną organizmu na wirusy. W badaniu klinicznym z udziałem 29 pacjentów otrzymujących szczepionkę przeciw grypie, połowa z nich otrzymała shake z kiełkami brokułów. Ci, którzy wypili koktajl, mieli silniejszą funkcję komórek odpornościowych i zwiększoną produkcję przez immunologiczne komórki naturalnego zabójcy enzymu zwanego granzymem B, który pomaga usuwać komórki zainfekowane wirusem z organizmu.
Czytaj też:
Chrzanisz? To wyjdzie ci na zdrowie!

Źródło: wellandgood.com