Oznaki niedoboru selenu. Czy rozpoznajesz je u siebie?

Oznaki niedoboru selenu. Czy rozpoznajesz je u siebie?

Dodano: 
Zdrowy posiłek
Zdrowy posiłek Źródło: Pexels / Lisa Fotios
O niedoborze selenu nie mówi się tak dużo jak o niedoborach innych witamin i minerałów. Niemniej jednak jest on równie istotny dla różnych funkcji organizmu, takich jak synteza DNA, procesy odpornościowe, endokrynologiczne, metaboliczne i sercowo-naczyniowe.

Początkowo przyciągający uwagę ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, selen był od tego czasu badany pod kątem leczenia wielu chorób, od astmy, łupieżu po bezpłodność, a nawet zapalenie stawów. Jednak wyniki w tej chwili nie są jednoznaczne.

Ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć tego pierwiastka śladowego, dieta pełnowartościowa jest najlepszym źródłem selenu. Niedobór selenu występuje częściej u osób poddawanych dializie nerek i osób zakażonych wirusem HIV. Wpływa również na osoby, które stosują niezdrową dietę złożoną z rafinowanej przetworzonej żywności zawierającej mniej selenu. Niedobór selenu inicjuje również procesy biochemiczne, które powodują, że ludzie są bardziej podatni na zmiany w organizmie, które powodują choroby.

Jakie są oznaki niedoboru selenu?

  • Zmniejszona siła mięśni. Osoby z niskim poziomem selenu mają zaburzenia mięśni szkieletowych i słabe mięśnie serca, które określa się jako chorobę Keshana.
  • Zmęczenie. Kilka niedoborów różnych witamin powoduje zmęczenie, w tym niedobór selenu. Niedobór powoduje także utratę funkcji tarczycy, której towarzyszy zmęczenie.
  • Mgła mózgowa. Jeśli selenu jest zbyt mało, może to powodować otępiałość, ale zwykle występuje w połączeniu z innymi objawami. Badania wykazały, że osoby starsze z niskim poziomem selenu wypadają słabo w testach poznawczych.
  • Upośledzona funkcja odpornościowa. Choroby zakaźne i szkodliwe patogeny przekształcają się w niebezpieczne choroby z niedoborem selenu. Niektóre z poważnych objawów to: niewydolność nerek, trudności w oddychaniu i problemy z sercem.

Żywność bogata w selen obejmuje zboża, wołowinę, drób, wiele ryb słodkowodnych i morskich (takich jak tuńczyk, dorsz, śledź) oraz orzechy, takie jak orzechy włoskie i brazylijskie. Ponieważ jednak minerał może zostać zniszczony przez przetwarzanie żywności, najlepszym źródłem selenu są nadal całe i świeże produkty.

Oznaki toksyczności selenu

Selen jest lepiej wchłaniany ze źródeł żywności niż z suplementów, jednak należy pamiętać, że zbyt duża jego ilość może stać się toksyczna. Dopóki mamy zbilansowaną dietę, możesz uniknąć toksyczności tego minerału. Oznaki, na które należy zwrócić uwagę to: łamliwe włosy, łamliwe paznokcie, wysypki skórne, biegunka, nudności, przebarwienia zębów, nieświeży oddech i drażliwość.

Czytaj też:
Selen i arsen mogą być istotne dla rozwoju kobiecych nowotworów

Opracowała:
Źródło: Medical Daily