Jakie grzyby można suszyć?
Do suszenia najbardziej nadają się:
- podgrzybki,
- borowiki,
- koźlarze.
Oczywiście, możemy zdecydować się na suszenie innych grzybów, jednak gatunki grzybów o małych kapeluszach nie zawsze zachwycają wyrazistym aromatem po ususzeniu. Maślaki przed suszeniem trzeba obrać z lepkiej skórki.
Jak suszyć grzyby?
Istnieje kilka sposobów suszenia grzybów i każdy z nich ma swoich zwolenników.
Tradycyjnie grzybysuszy się po pokrojeniu i nawleczeniu na nitkę lub nadzianiu na kolczaste gałązki tarniny. Jeżeli mamy piec kaflowy, kominek lub piec wolnostojący, to możemy powiesić je w pobliżu, co spowoduje, że szybko uzyskamy aromatyczny susz. Grzyby można też suszyć na kaloryferze, w piekarniku oraz w specjalnych maszynkach do suszenia, które doskonale sprawdzają się także w przypadku owoców i np. warzyw korzeniowych.
Susząc grzyby w piekarniku, trzeba robić to przy uchylonych drzwiczkach i w niskiej temperaturze. Na początek wystarczy nagrzać piekarnik do 35 stopni Celsjusza, a gdy grzyby przeschną, można zwiększyć temperaturę do 50 stopni.
Czytaj też:
Grzyby jadalne też mogą być trujące! Dlaczego i kiedy mogą zaszkodzić?
Komentarze