Ekstrakt wanilii otrzymywany jest przez namaczanie ziaren wanilii w mieszaninie wody i alkoholu etylowego. Ekstrakt uzyskuje swój charakterystyczny waniliowy smak dzięki cząsteczkach znajdujących się w ziarnach. W przeciwieństwie do tego esencja waniliowa jest zwykle wytwarzana przy użyciu wody, etanolu, glikolu propylenowego, emulgatorów oraz chemicznie wytwarzanych aromatów i kolorów.
Ze względu na różnice w produkcji ekstrakt waniliowy jest generalnie mniej przetworzony i ma mocniejszy, bardziej czysty smak wanilii. Ponieważ ekstrakt waniliowy jest wytwarzany głównie z ziaren wanilii nasączonych alkoholem etylowym i wodą, ma bardziej charakterystyczny smak wanilii.
Czy możesz zastąpić ekstrakt waniliowy esencją waniliową?
Stosowanie esencji waniliowej, zamiast ekstraktu waniliowego nie powinno wpływać na strukturę końcowego produktu. Jednak może powodować zauważalne różnice w smaku. Oprócz waniliny ziarna wanilii zawierają ponad 200 związków, które wpływają na ich smak i aromat. W rezultacie prawdziwy ekstrakt waniliowy ma głębszy, bardziej złożony profil smakowy.
Ta różnica jest zwykle bardziej zauważalna w potrawach, które nie są gotowane na ogniu. Dlatego do deserów, takich jak budynie, kremy i polewy najlepiej używać czystego ekstraktu waniliowego. Jednak w przypadku wypieków, które nie mają zauważalnego smaku waniliowego, takich jak ciasteczka z kawałkami czekolady lub ciasto marchewkowe, prawdopodobnie nie zauważysz dużej różnicy przy użyciu esencji waniliowej.
Dodatkowo, w zależności od marki, smak ekstraktu waniliowego jest na ogół dwukrotnie silniejszy niż esencji waniliowej. Używając esencji waniliowej w przepisie, który wymaga czystego ekstraktu waniliowego, prawdopodobnie zużyjesz nawet dwa razy większą ilość.
Czytaj też:
Lubisz jesień i słodycze? Pora na... babeczki z żołędzi!