W kuchni programu Dzień Dobry TVN kucharz Sebastian Olma przygotowywał dania wegańskie. Jak zrobić frittatę z ziemniakami? Obejrzyj materiał wideo:
Ziemniaki – składniki odżywcze
Ziemniaki są doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów. Odżywcza zawartość ziemniaków może się różnić w zależności od odmiany i sposobu przygotowania. Na przykład smażenie ziemniaków dodaje więcej kalorii i tłuszczu niż ich pieczenie. Warto też pamiętać, że większość składników odżywczych znajduje się w skórce i tuż pod nią, dlatego najlepiej nie obierać ziemniaków ze skóry, a jeść je „w mundurkach”.
Kalorie | 77 |
Skrobia | 17,3 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 |
13,0 mg |
Kwasy tłuszczowe omega-6 |
43,0 mg |
Białko | 2,5 g |
Witamina A |
10,0 IU |
Witamina C |
9.6 mg |
Witamina K |
2.0 mcg |
Niacyna |
1,4 mg |
Kwas foliowy | 28,0 mcg |
Cholina |
14,8 mg |
Kwas pantotenowy | 0,4 mg |
Woda | 74,9 g |
Ziemniaki są też cennym źródłem minerałów. Zawierają:
-
wapń,
-
żelazo,
-
magnez,
-
fosfor,
-
potas,
-
sód,
-
cynk,
-
miedź,
-
mangan,
-
selen.
Ziemniaki nie zawierają natomiast glutenu, a to oznacza, że są idealnym elementem diety w przypadku osób zmagających się z celiakią. Nietolerancja glutenu objawia się silnym bólem brzucha, biegunkami, zaparciami, nadmiernymi gazami czy też wysypką. Zjedzenie produktów z glutenem (takich jak np. orkisz, pszenica, jęczmień i żyto) niesie więc bardzo przykre konsekwencje.
Dieta bezglutenowa jest obecnie bardzo popularna, ponieważ wiele osób wykazuje nadwrażliwość na gluten. Ziemniaki mogą w takim przypadku być idealną opcją.
Czytaj też:
Słodycze nie zawsze muszą budzić wyrzuty sumienia. Oto 3 przepisy na zdrowe ciasteczka