Jajka sadzone bardzo często przygotowuje się na śniadanie. Są one jednak też odpowiednie na „awaryjny” obiad, gdy nasza lodówka świeci pustkami czy smaczną kolację. Robi się je w naprawdę ekspresowym tempie i można podawać na wiele pysznych sposobów. Do tego są bardzo pożywne i dość sycące.
Cztery triki na jajka sadzone
Tomasz Strzelczyk, polski kucharz i autor książek kucharskich, zdradził swoje cztery triki na idealne jajka sadzone. Jednym z nich jest smażenie ich na oleju. Takie jajko brązowieje wokół, a w środku pozostaje lekko ścięte białko i płynne żółtko. Z kolei jeśli usmaży się jajko na maśle, to białko będzie ładnie ścięte, a żółtko pozostanie płynne. W tym celu należy rozgrzać patelnię, włączyć płomień i wrzucić na patelnię trochę masła. Patelnię trzeba przykryć i odczekać 3–4 minuty. Kolejnym trikiem jest patent na jajko sadzone „na szybko”.
Na patelnię wrzucamy trochę masła, wbijamy jajko i smażymy po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. W tym sposobie zarówno żółtko, jak i białko są mocno ścięte – tłumaczy Tomek Strzelczyk.
Możesz przyrządzić też jajko smażone na maśle z parą. Na rozgrzaną patelnię trzeba wrzucić masło, wbić jajko, dolać trochę wody i przykryć. Pod wpływem pary jajko będzie smażyło się z dwóch stron bardzo szybko.
Nie będzie może ono efektownie wyglądało, ale żółtko pozostanie płynne – podsumował kucharz.
Dlaczego warto jeść jajka?
Jajka są skarbnicą składników odżywczych. Białko zawiera wszystkie aminokwasy, których organizm nie potrafi sam wytworzyć. Do tego są one bogate w witaminy z grupy B oraz A, D, E, K. Witamina D jest szczególnie ważna dla zdrowia naszych kości oraz odpowiedniego poziomu odporności. Jajka dostarczają do naszego organizmu też takich składników mineralnych jak żelazo, cynk, selen oraz fosfor, magnez i wapń. Zawierają również cholinę, czyli niezbędny składnik dla prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz układu nerwowego. Są również bogate w antyoksydanty ważne dla oczu – luteinę i zeaksantynę. Zapobiegają między innymi zwyrodnieniu plamki żółtej. Co więcej, większość tłuszczów w jajku to nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-3 i omega-6).
Czytaj też:
Tego kefiru nie kupuję w Lidlu ani w Biedronce. Ma trzy razy więcej białka, nic dziwnego, że poleca go dietetykCzytaj też:
Ta bułka z Biedronki to złoto dla jelit i sylwetki. Dietetyk zdradza, dlaczego warto jeść ją codziennie
