Orzechy tygrysie nie są w rzeczywistości orzechami, ale jadalną bulwą rośliny o łacińskiej nazwie Cyperus esculentus. Mają kształt małych, pomarszczonych kulek, z „tygrysimi” paskami, którym zawdzięczają swoją nazwę. Roślina ta uprawiana jest od setek lat na całym świecie.
Dlaczego warto spożywać orzechy tygrysie?
Orzechy tygrysie są bogate w błonnik, magnez, fosfor, potas oraz witaminy C i E. Zarazem mają mało kalorii i tłuszczu. Można je jeść na surowo, pieczone lub gotowane. W przemyśle spożywczym są zazwyczaj suszone, aby zapewnić ich trwałość podczas przechowywania. Są również sprzedawane jako mąka z orzechów tygrysich i mleko z orzechów tygrysich. Niektóre źródła sugerują, że mogą one pomóc zmniejszyć starzenie się komórek poprzez zwalczanie szkodliwych wolnych rodników, kontrolowanie ciśnienia krwi i wspieranie zdrowego układu pokarmowego. Jednak przeprowadzono niewiele badań klinicznych, które mogą potwierdzić te założenia.
Orzechy tygrysie a odchudzanie
Ponieważ orzechy tygrysie są bogate w błonnik skrobiowy, cieszą się dużym zainteresowaniem ze względu na właściwości odchudzające. Skrobia oporna przechodzi przez żołądek i jelito cienkie bez trawienia, zmniejszając skoki cukru we krwi.. Działa również jako prebiotyk, stymulując rozwój dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym.
„Ponieważ jelita są pierwszą linią obrony naszego układu odpornościowego, spożywanie pokarmów takich jak orzechy tygrysie ze skrobią oporną wzmacnia naturalne bakterie ochronne” – mówi ekspertka dietetyki Jaclyn London.
Ile kalorii mają orzechy tygrysie?
Jedna 30-gramowa porcja, czyli około 50 sztuk surowych orzechów tygrysich zawiera 120 kcal. Dodatkowo dostarcza 10 g błonnika, 9 g naturalnie występujących cukrów, oraz wiele witamin i minerałów, takich jak magnez i żelazo. Zawiera też 7 gramów tłuszczu, głównie kwas oleinowy. Według badań może on pomóc zmniejszyć apetyt i sprzyjać utracie wagi. Dla porównania porcja migdałów ma 163 kcal i dostarcza około 2/3 błonnika pokarmowego mniej, niż orzechy tygrysie.
Orzechy tygrysie – środki ostrożności
Osoby z zespołem jelita drażliwego lub innymi problemami trawiennymi mogą odczuwać dolegliwości po zjedzeniu zbyt dużej ilości orzechów tygrysich, takie jak gazy, wzdęcia, skurcze lub biegunka. Surowe orzechy tygrysie są również bogatsze w składniki takie jak fityniany, szczawiany, saponiny i garbniki, które mogą zmniejszać ilość witamin i minerałów wchłanianych przez jelita. Dlatego lepiej poddać je obróbce termicznej, aby zwiększyć ich wartość odżywczą.
Czytaj też:
10 zdrowych przekąsek, które mogą pomóc w utracie wagi