Spożywane od wieków na całym świecie, szczególnie na obszarach przybrzeżnych Japonii, Chin, Korei, Skandynawii, Australii i Nowej Zelandii, wodorosty są niezwykle zdrowe i smaczne. Bez względu na to, czy są spożywane w postaci suszonej, świeżej, czy fermentowanej, są jednym z najbardziej wszechstronnych składników do zastosowania w kuchni.
Korzyści zdrowotne związane z wodorostami
Wodorosty są niskokaloryczne, a przy tym zawierają wiele korzystnych składników odżywczych. Są bogate w witaminy i minerały, w tym żelazo, potas, wapń, witaminę A, witaminę B12, magnez, a także rozpuszczalny błonnik i zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe omega-3. Wreszcie na szczycie niezbędnych witamin i minerałów zawierają się prozdrowotne związki przeciwzapalne i przeciwutleniacze.
Konkretne ilości różnią w zależności od gatunku, siedlisk, wieku zbiorów i przetwarzania, ale wszystkie wodorosty są doskonałym źródłem jodu i jednym z największych źródeł tego minerału w pożywieniu. Zaledwie 2 łyżki suszonych wodorostów cukrowych (znanych jako kombu) mogą zapewnić prawie 900% dziennego zapotrzebowania na jod.
Korzyści dla środowiska
Chociaż wiele z tych badań jest nadal w toku, jasne już jest, że wodorosty są korzystne dla środowiska i klimatu. Po pierwsze, nie wymagają żadnego wkładu do wzrostu – słodkiej wody, żadnej ziemi uprawnej, czy nawozów ani pestycydów. Po drugie, badania pokazują, że wodorosty mogą odgrywać ogromną rolę w usuwaniu węgla i azotu z atmosfery oraz łagodzeniu niektórych negatywnych skutków globalnego ocieplenia. Morza wodorostów mogą pochłaniać do 20 razy więcej dwutlenku węgla na akr niż lasy lądowe.
Podczas wzrostu wodorosty pobierają zdumiewającą ilość węgla i azotu z otaczającej wody morskiej. Dzięki temu sprawiają, że ocean jest mniej kwaśny. Wczesne badania wskazują, że zastąpienie mniej niż 0,5% paszy dla krów określoną odmianą czerwonych wodorostów zwanych Asparagopsis zmniejsza produkcję metanu nawet o 98%. Odkrycie to może mieć znaczący wpływ na redukcję szkodliwych emisji gazów cieplarnianych związanych z hodowlą bydła.
Jak zacząć spożywać wodorosty?
W supermarketach najczęściej dostępne są one w formie suszonej, które z łatwością możesz dodać do wielu dań. Wystarczy namoczyć je wcześniej w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Suszone wodorosty rozszerzają się po ponownym nawodnieniu i mają bardziej skoncentrowany smak niż świeże. Szukaj wodorostów wolnych od dodatków, takich jak sztuczne barwniki lub aromaty. I nie bój się eksperymentować w kuchni – być może naprawdę je pokochasz!
Czytaj też:
Umami – piąty smak, który może wystąpić w potrawie. Jak go uzyskać?