Gofry jaglane to alternatywa dla tradycyjnych gofrów, które zawierają dużo cukru, tłuszczu i mąki pszennej. Gofry z kaszy lub mąki jaglanej pomagają zmniejszyć udział białej mąki i dostarczyć więcej składników odżywczych. Są wersją fit tradycyjnych gofrów, a jednocześnie niemal nie różnią się smakiem – wciąż są pyszne i chrupiące!
Czym są gofry jaglane?
Gofry jaglane to gofry wykonane z mąki jaglanej lub ugotowanej i zblendowanej kaszy jaglanej. Mogą stanowić smaczne śniadanie lub podwieczorek dla dzieci, który dostarcza im wiele witamin z grupy B i mikroelementów. Przygotowując je, warto sięgnąć po mleko roślinne, które także jest dobrym źródłem witamin z grupy B, a dodatkowo wapnia.
Wartości odżywcze
Kasza jaglana ceniona jest za swoje walory przeciwwirusowe. Osusza organizm, dlatego wspomaga go w walce z przeziębieniem i katarem. Dodatkowo działa przeciwbakteryjnie i wzmacniająco na układ immunologiczny. Dostarcza przy tym wiele składników odżywczych m.in. żelaza, cynku, miedzi, krzemu czy magnezu.
Warto wykorzystywać ją jak najczęściej do przygotowywania zdrowych i sycących dań dla całej rodziny. Jej zaletą jest to, że jest delikatna w smaku, dlatego świetnie nadaje się do naleśników, placków czy gofrów.
Przepis: Gofry jaglane
Gofry jaglane to smaczne i pyszne śniadanie dla całej rodziny.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 2 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 320 w każdej porcji
Składniki
- 10 dużych łyżek mąki jaglanej
- 8 łyżek mąki pszennej
- 150 ml mleka roślinnego (np. owsianego czy migdałowego)
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3/4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Przygotuj składnikiWymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, jaglaną i proszek do pieczenia. Dodaj też cukier.
- Dodaj jajkoDo masy dodaj jajko. Wymieszaj.
- Dodaj olejDodaj olej. Mieszaj, dopóki ciasto nie uzyska gładkiej konsystencji. Możesz też je krótko zmiksować.
- Rozgrzej gofrownicęCiasto wlewaj łyżkami do mocno rozgrzanej gofrownicy. Piecz aż uzyskasz złoty kolor i chrupiącą skórkę. Gdy gofry będą gotowe, odkładaj je na kratkę w celu wystudzenia. Na talerzu mogą zrobić się „mokre” od tłuszczu.
- Podawaj z ulubionymi dodatkamiPodawaj ze świeżymi owocami np. z malinami, borówkami, bananem czy jagodami. Możesz polać łyżeczką miodu. Smacznego!
Czytaj też:
Placki bananowe idealne na śniadanie. 3 przepisy, w tym 1 wegański