Zupa naleśnikowa to tradycyjne danie pochodzące z Niemiec, a dokładniej z regionu Szwabii. W oryginale Flädlesuppe to wywar z mięsa wołowego i warzyw podany z naleśnikami. Co ciekawe, to zupa, która prawdopodobnie zrodziła się z tak modnej współcześnie idei zero waste. Początkowo nikt nie robił naleśników specjalnie do zupy. Wykorzystywano do niej ich resztki. Skrawki placków i te nieudane.
Zdrowa zupa dla każdego
Zupy są zdrowym elementem codziennej diety. W sezonie jesienno-zimowym dodatkowo rozgrzeją organizm. Sekretem zupy naleśnikowej są nie tyle same naleśniki, ile dobry bulion. Można wykorzystać dobry wywar mięsny lub w wersji wegetariańskiej esencjonalny wywar warzywny. Zdecydowanie odradzamy gotowe buliony z kostki.
Danie proste, ale efektowne
Naleśniki w zupie są ciekawą alternatywą dla makaronów. Wyglądają efektownie i można podać taką zupę na wykwintnym przyjęciu. W Niemczech jest podawana zarówno w domach, jak i w restauracjach. Sam rosół zadziała rozgrzewająco, a naleśnikowe paski lub ślimaki dostarczą energii na resztę dnia.
Przepis: Zupa naleśnikowa (Flädlesuppe)
Zupa, która sprawdzi się na zwykły domowy obiad, jak i wykwintne przyjęcie.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 3
Składniki
- szklanka mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- sól, cukier, gałka muszkatołowa
- 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
- olej do smażenia
- pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciasto naleśnikoweZmieszaj na gładko mąkę, mleko, jajka. Dodaj szczyptę soli, odrobine cukru i gałki muszkatołowej.
- Usmaż naleśnikiRozgrzej niewielka ilość oleju na patelni. Wylewaj ciasto porcjami na patelnię i smaż cienkie naleśniki na złotobrązowy kolor.
- Pokrój naleśnikiNaleśniki możesz przygotować na dwa sposoby. Albo pokroić je w paski, albo zwinąć w ciasne rulony i pokroić na plastry.
- Przygotuj danieNaleśniki ułóż w miseczkach i zalej gorącym bulionem. Posyp świeżym szczypiorkiem.
- Zupa naleśnikowa – inne wariantyZupa świetnie smakuje z gotowanymi warzywami. Wystarczy je pokroić i ułożyć w talerzu razem z naleśnikami. Sprawdzą się tu warzywa takie jak marchewka, seler, czy pietruszka, ale też gotowana brukselka czy brokuł. Zamiast szczypiorku można dodać inne zioła, np. natkę pietruszki lub świeżą kolendrę. Charakteru zupie nada ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku lub pół łyżeczki startego korzenia imbiru. Wystarczy czosnek lub imbir przed podaniem wrzucić do gorącego bulionu.
Czytaj też:
Przepis na rozgrzewającą zupę z dyni. Ten dodatek cię zaskoczyCzytaj też:
Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Są smaczne i zdrowe!