Pomidory i kapusta kiszona razem? Przepis na zaskakujący i zdrowy napój

Pomidory i kapusta kiszona razem? Przepis na zaskakujący i zdrowy napój

Dodano: 
Sok z pomidorów i kiszonej kapusty
Sok z pomidorów i kiszonej kapusty Źródło: Shutterstock / two_meerkats
Ten napój przygotujesz dosłownie w minutę! To połączenie dwóch soków jest nie tylko zdrowe, ale i zaskakująco smaczne.

Każdy z tych soków można pić osobno. Ale my radzimy: zmieszaj je razem! Mowa o soku pomidorowym i soku z kiszonej kapusty. Co więcej, z takim połączeniem można eksperymentować.

Jakie właściwości ma sok pomidorowy

Sok pomidorowy jest niskokaloryczny. 100 g soku liczy zaledwie 17 kcal. To źródło witamin: A, C, K oraz witamin z grupy B. Zawiera fosfor, potas, wapń, sód, żelazo, magnez, cynk, miedź i selen. Działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, wspiera wzrok, pomaga uniknąć zmian miażdżycowych, działa pozytywnie na mózg.

Jakie właściwości ma sok z kiszonej kapusty

Sok z kiszonej kapusty to źródło witamin: C, E i K oraz witamin z grupy B. Zawiera m.in. żelazo, wapń, magnez i jod. Picie soku z kiszonej kapusty wspiera procesy trawienne, zapobiega zaparciom, działa wzmacniająco na organizm. Ma także działanie przeciwstarzeniowe i pozwala dłużej utrzymać zdrowy wzrok. Pomaga też odbudować naturalną florę bakteryjną organizmu.

Eksperymentuj z przepisem

Sok możesz pić w podstawowej wersji z przepisu, ale możesz go też wzbogacić np. dodatkiem posiekanego drobno koperku. Sok z kapusty kiszonej można zastąpić sokiem z kiszonych ogórków. Jeśli smak jest dla ciebie zbyt intensywny, możesz rozcieńczyć napój wodą. Możesz też próbować zmieniać proporcje łączenia obu soków, aby uzyskać idealny dla siebie smak.

Przepis: Napój z soku z kiszonej kapusty i pomidorów

Orzeźwiający napój, który możne być dodatkiem do obiadu.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 2 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • opcjonalnie: sól, cukier i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj napójWymieszaj sok z kapusty kiszonej z sokiem pomidorowym.
  2. Dopraw według uznaniaSok można pić od razu, ale można też go doprawić według uznania solą i cukrem (cukier jednocześnie złagodzi kwasowość i wzmocni smak), ewentualnie także świeżo mielonym pieprzem.

Czytaj też:
Chcesz mieć piękną cerę? Częściej jedz to jedno warzywo