Boże Narodzenie to pięknie ubrana choinka i elegancko zastawiony stół, na którym pojawiają się aromatyczne i pachnące dania. Ze świętami kojarzy nam się kilka zapachów, które najczęściej dodaje się do bożonarodzeniowych przysmaków. Jakie przyprawy warto dodać do swoich potraw i dlaczego właśnie te?
Czym pachną święta?
Boże Narodzenie pachnie korzennie. Przyprawy rozgrzewające, lekko słodkie, kojarzą nam się z zimowymi wieczorami, które spędzamy przy lampkach zapalonych na choince. Dodajemy je nie tylko do różnych dań, ale też do napojów i deserów. Bez przypraw korzennych nie ma świątecznych pierniczków, tradycyjnego piernika i korzennych ciasteczek. Pachnące pierniczki są nie tylko smaczne, ale i mogą być ozdobą na choinkę, która dodatkowo wypełni dom pięknym zapachem.
Na bożonarodzeniowym stole królują dość ciężkie dania. Oprócz ryb są to pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grochem, kutia, serniki. To także mięsne pieczenie, pasztety, domowe wędliny. Tu również z pomocą przychodzą przyprawy, które wspomogą układ trawienny. To właśnie dlatego do mięs pasują te przyprawy, które nie tylko dodają smaku i aromatu, ale i poprawiają trawienie.
W święta też z przyjemnością sięgamy po rozgrzewające herbaty, gorącą czekoladę, pyszne kakao czy grzane wino. Napoje te wyśmienicie smakują z goździkami, kardamonem czy cynamonem.
Czym przyprawić świąteczne dania?
Jest kilka szczególnych przypraw, które warto dodać do dań na Boże Narodzenie. Doskonale wydobędą ich smak i wspomogą procesy trawienne.
Goździki
Bez goździków nie ma nie tylko pierników, ale i grzanego wina, a także pasztetów czy pieczonych mięs. Goździki nie tylko pięknie pachną, ale też poprawiają trawienie! Z tego względu warto je dodawać do mięsnych sosów.
Laski wanilii
Świąteczne ciasta, ciasteczka, pierniczki i serniki nie będą miały swojego smaku, jeśli nie dodamy do nich wanilii. Obok cynamonu to jedna z najważniejszych przypraw do bożonarodzeniowych deserów.
Anyż
Anyż to przyprawa, którą dodaje się do kompotu z suszonych owoców, ciast (takich jak miodownik), a także marynat do mięs. Świetnie sprawdzi się do pieczonych mięs i schabów, a także pasztetów. Anyż to przyprawa, która ma właściwości lecznicze i wspomaga trawienie, a także walkę z przeziębieniem.
Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa to przyprawa korzenna, która doskonale komponuje się z piernikami, grzańcem, a także świątecznymi ciasteczkami. Można ją dodać też do sosów oraz marynat do mięs.
Liście laurowe
Do świątecznej pieczeni świetnie pasuje jałowiec oraz liście laurowe. Pomagają wydobyć smak z potraw, łagodzą dolegliwości trawienne. Liście laurowe działają tez moczopędnie, pomagając oczyścić organizm ze złogów przemiany materii i wspomóc pracę wątroby. Czytaj też:
Te kruche ciasteczka zawsze wychodzą. Są idealne na Boże NarodzenieCzytaj też:
Domowe wafelki z pierniczkowym nadzieniem. Proste i pyszne!