Te wafelki są wprost idealne do popołudniowej, zimowej herbaty lub filiżanki czarnej kawy. Bardzo słodkie i pełne kojarzących się z Bożym Narodzeniem smaków i zapachów.
Jak zrobić domowe wafelki?
W sieci znajdziesz wiele przepisów na masę do przełożenia domowych wafli. Najczęściej jej podstawą jest mleko w proszku. W naszym przepisie proponujemy wykorzystanie słodzonego mleka skondensowanego. Mleko wystarczy podgrzać z czekoladą, dodać orzechy i przyprawę do piernika. Masę trzeba chwilę podgrzewać, a tym samym ją zagęścić.
Na wafle trzeba nakładać ciepłą jeszcze masę, bo schłodzona będzie zbyt gęsta, aby ją swobodnie rozsmarować na wafelkach.
Zrób wafelki według swojego przepisu
Z naszym przepisem możesz eksperymentować, aby stworzyć swoje idealne zimowe wafle. Zamiast orzechów włoskich możesz dać migdały i dorzucić skórkę otartą z pomarańczy. Jeśli wafelki w takiej wersji są dla Ciebie zbyt słodkie, przełóż jedną warstwę owocową konfiturą. Będzie tu pasować śliwkowa, pomarańczowa, albo porzeczkowa. Ważne jednak, aby konfiturę do wafelków przetrzeć przez gęste sito lub zmiksować na gładko. Dodatek konfitury przełamie słodycz masy z czekoladą i orzechami.
W wersji najbardziej rozpustnej możesz wafelki oblać polewą z czekolady i dodatkowo posypać posiekanymi orzechami. Wafelki po ułożeniu na talerzu można też oprószyć kakao wymieszanym z przyprawą pierniczkową. Domowe wafelki można spokojnie przechowywać kilka tygodni (choć z doświadczenia wiemy, że nigdy tyle nie wytrzymują, bo znikają w błyskawicznym tempie).
Przepis: Domowe wafelki z pierniczkowym nadzieniem
Pyszne wafelki z masą z czekolady, orzechów i przyprawy piernikowej.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
- 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- łyżka przyprawy do piernika
- opakowanie wafli
Sposób przygotowania
- Przygotuj masę do wafliMleko wylej do szerokiego rondla lub wysokiej patelni. Wrzuć czekoladę i podgrzewaj, cały czas mieszając (podgrzewaj ok. 10 minut, aby zagęścić masę). Dodaj przyprawę do piernika i zmielone orzechy.
- Przełóż wafleJeszcze ciepłą (ale nie gorącą) masę rozsmaruj na płacie wafla, przykryj kolejnym, znowu przełóż masą i tak do zużycia całego nadzienia. Owiń wafel w folię aluminiową i równomiernie obciąż (książką, odwróconym taboretem itp). Odstaw na kilka godzin. Po tym czasie pokrój na kawałki.
Czytaj też:
Przepis na ciasto z... gotowanych pomarańczy. Przepyszne i bezglutenowe!Czytaj też:
Jak zrobić domowe drożdżówki z serem? Ten przepis zawsze wychodzi