Wielkanocne baranki – przepis. O dziwo nie jest trudny

Wielkanocne baranki – przepis. O dziwo nie jest trudny

Dodano: 
Wielkanoc
Wielkanoc Źródło: AdobeStock
Wielkanocny baranek to  chrześcijański symbol Wielkanocy. Zajmuje honorowe miejsce zarówno na stole, jak i w koszyczku ze święconką. Nie jest trudno upiec go z ciasta.

Święconka w tradycji katolickiej ma ogromne znaczenie. Jest symbolem zmartwychwstania i życia, a także zbawienia, które dokonuje się za pomocą ofiary Jezusa na krzyżu. To z tego względu do wielkanocnego koszyczka wkładamy określone pokarmy: baranka, chleb, sól, pieprz, jajka, wędlinę, chrzan. Tradycja nakazuje, żeby podczas wielkanocnego śniadania wszystkie pokarmy ze święconki zostały zjedzone, ma to zapewnić pomyślność i dostatek na kolejny rok.

Z czego można zrobić wielkanocnego baranka?

Wielkanocne baranki można zrobić z cukru, masła i z ciasta. Ten wykonany z ciasta, ozdobiony kolorowym lukrem czy gałązkami bukszpanu będzie efektownie prezentował się na wielkanocnym stole.

Nie jest trudno upiec w domu wielkanocnego baranka

Wbrew pozorom wielkanocnego baranka nie jest trudno upiec. Można zrobić go z ciasta drożdżowego, biszkoptowego czy babkowego. Trzeba zaopatrzyć się w specjalną formę do pieczenia. Może być to dwuczęściowa, metalowa foremka, która pozwala na wypiek baranków 3D, ale może to być także forma ceramiczna czy silikonowa, w których wypieczesz baranki wypukłe z jednej i płaskie z drugiej strony. Najlepiej sprawdzają się jednak formy przestrzenne, do których wystarczy wlać rozrobioną masę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po upieczeniu zdejmujemy klipsy zabezpieczające i z łatwością wyjmujemy gotowego, przestrzennego baranka z formy.

Wypróbuj przepis

Przepis: Baranek wielkanocny

przepis na baranka wielkanocnego

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 l mleka
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 8 żółtek
  • 10 dag drożdży
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka mleka
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • odrobina polewy czekoladowej

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciastoDo miski wsypujemy przesianą mąkę. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku,rnmieszając. Do wgłębienia w mące wlewamy zaczyn drożdżowy i dokładnie mieszamy (ewentualnie dosypujemy trochę mąki). Powoli wlewamy roztopiony tłuszcz. Zagniatamy ciasto.
  2. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięciaCiasto wyrabiamy tak długo, aż pojawią się pęcherzyki, a ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Ponownie wyrób ciasto i włóż do foremekGdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek w kształcie baranków (maksymalnie do połowy wysokości).
  4. UpieczWkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 °C i pieczemy ok. 50 minut. Upieczone baranki wyjmujemy z foremek.
  5. Przygotuj lukierZ 1 szklanki cukru pudru, 2 łyżek soku z cytryny i łyżki mleka ucieramy gładki lukier i polewamy jeszcze ciepłe baranki.
  6. Udekoruj barankaOczy robimy z ziarenek ziela angielskiego, rogi i nos malujemy polewą czekoladową. Na szyi zawiązujemy kolorową kokardkę.

Czytaj też:
Święcenie pokarmów na Wielkanoc: symbolika, tradycja

Źródło: Przyślij Przepis
 0

Czytaj także