Święconka w tradycji katolickiej ma ogromne znaczenie. Jest symbolem zmartwychwstania i życia, a także zbawienia, które dokonuje się za pomocą ofiary Jezusa na krzyżu. To z tego względu do wielkanocnego koszyczka wkładamy określone pokarmy: baranka, chleb, sól, pieprz, jajka, wędlinę, chrzan. Tradycja nakazuje, żeby podczas wielkanocnego śniadania wszystkie pokarmy ze święconki zostały zjedzone, ma to zapewnić pomyślność i dostatek na kolejny rok.
Z czego można zrobić wielkanocnego baranka?
Wielkanocne baranki można zrobić z cukru, masła i z ciasta. Ten wykonany z ciasta, ozdobiony kolorowym lukrem czy gałązkami bukszpanu będzie efektownie prezentował się na wielkanocnym stole.
Nie jest trudno upiec w domu wielkanocnego baranka
Wbrew pozorom wielkanocnego baranka nie jest trudno upiec. Można zrobić go z ciasta drożdżowego, biszkoptowego czy babkowego. Trzeba zaopatrzyć się w specjalną formę do pieczenia. Może być to dwuczęściowa, metalowa foremka, która pozwala na wypiek baranków 3D, ale może to być także forma ceramiczna czy silikonowa, w których wypieczesz baranki wypukłe z jednej i płaskie z drugiej strony. Najlepiej sprawdzają się jednak formy przestrzenne, do których wystarczy wlać rozrobioną masę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po upieczeniu zdejmujemy klipsy zabezpieczające i z łatwością wyjmujemy gotowego, przestrzennego baranka z formy.
Wypróbuj przepis
Przepis: Baranek wielkanocny
przepis na baranka wielkanocnego
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 kg mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 l mleka
- 10 dag masła lub margaryny
- 1 op. cukru waniliowego
- 8 żółtek
- 10 dag drożdży
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka mleka
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- odrobina polewy czekoladowej
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciastoDo miski wsypujemy przesianą mąkę. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku,rnmieszając. Do wgłębienia w mące wlewamy zaczyn drożdżowy i dokładnie mieszamy (ewentualnie dosypujemy trochę mąki). Powoli wlewamy roztopiony tłuszcz. Zagniatamy ciasto.
- Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięciaCiasto wyrabiamy tak długo, aż pojawią się pęcherzyki, a ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Ponownie wyrób ciasto i włóż do foremekGdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek w kształcie baranków (maksymalnie do połowy wysokości).
- UpieczWkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 °C i pieczemy ok. 50 minut. Upieczone baranki wyjmujemy z foremek.
- Przygotuj lukierZ 1 szklanki cukru pudru, 2 łyżek soku z cytryny i łyżki mleka ucieramy gładki lukier i polewamy jeszcze ciepłe baranki.
- Udekoruj barankaOczy robimy z ziarenek ziela angielskiego, rogi i nos malujemy polewą czekoladową. Na szyi zawiązujemy kolorową kokardkę.
Czytaj też:
Święcenie pokarmów na Wielkanoc to tradycja. Poznaj symbolikę i znaczenie święconki