Koper ogrodowy (Anethum graveolens) lub chwast koperkowy to powszechnie występujące jednoroczne zioło. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i południowej Rosji, ale występuje niemal we wszystkich częściach świata. Należy do rodziny selerowatych. I może dlatego w jego smaku można wyczuć nutę selera, kopru włoskiego i anyżu. Koperek pochodzi z Morza Śródziemnego i południowej Rosji, ale może być uprawiany w większości części świata.
Korzyści zdrowotne z jedzenia koperku
Włączenie tego zioła do codziennego jadłospisu przynosi wymierne efekty zdrowotne. Świeży koperek jest bogaty w witaminy i minerały. Zazwyczaj spożywa się go w niewielkiej ilości, dlatego dostarczane wraz z tym ziołem substancje odżywcze mogą nie być duże. Jedna szklanka (ok. 9 gramów) świeżych gałązek koperku zawiera:
- 18,5 mg wapnia (2 proc. dziennego zapotrzebowania),
- 7,4 mg witaminy C (12 proc. dziennego zapotrzebowania),
- 0,2 mg witaminy A (14 proc.dziennego zapotrzebowania),
- 0,1 mg manganu (6 proc.dziennego zapotrzebowania),
- 0,6 mg żelaza (3 proc. dziennego zapotrzebowania).
Koperek jest źródłem przeciwutleniaczy
Naturalnie występujące związki w koperku pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Według najnowszych badań przyjmowanie wraz z pożywieniem wysokich dawek przeciwutleniaczy może zmniejszać stany zapalne, a także pomagać w leczeniu niektórych chorób, m.in. serca, Alzheimera oraz niektórych nowotworów płuc, raka piersi i okrężnicy. Przeciwutleniacze zawarte w liściach oraz w owocach kopru to:
- flawonoidy, które zmniejszają ryzyko chorób serca, udaru i niektórych postaci raka; dbają również o kondycję mózgu,
- terpenoidy, które są składnikiem olejków eterycznych kopru, chronią przed chorobami wątroby, serca, nerek i mózgu,
- garbniki, które mają silne działanie antybakteryjne oraz przeciwutleniające.
Zapobiega cukrzycy oraz innym chorobom
Koperek jest stosowany od wieków w tradycyjnej medycynie azjatyckiej i ajurwedyjskiej. Używany jest do celów leczniczych, w tym: zaburzeń trawiennych, niestrawności, wzdęć i kolki. Zapobiega bezsenności, uspakaja i poprawia nastrój. Najnowsze badania sugerują, że systematyczne jedzenie koperku zapobiega cukrzycy, gdyż wykazuje działanie obniżające poziom cukru we krwi. Prowadzone są też badania nad ekstraktem z kopru w kierunku obniżania cholesterolu. Naukowcy wskazują, że istnieją przesłanki, że przyspiesza metabolizm.
Koperek pomaga w odchudzaniu
Koperek jest niskokaloryczny, (ok. 9 gramów) świeżych gałązek koperku zawiera tylko 4 kcal. Dowiedziono, że koperek wspomaga odchudzanie. Korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego dzięki olejkom eterycznym, które stymulują wydzielanie żółci i soków trawiennych i pobudzają perystaltykę jelit.
Doskonale sprawdza się w kuchni. Wypróbuj przepis
Przepis: Wiosenny obiad
Przepis na zdrowy, wiosenny obiad z dużą ilością warzyw.
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 4 ziemniaki
- 3 kalarepki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octu
- 1 natka koperku
- 400 ml kefiru
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Mycie warzywZiemniaki umyj dokładnie i ugotuj w osolonej wodzie.
- Przygotowanie kalarepkiKalarepkę obierz (cieniej tam, gdzie jest miękka, grubiej od spodu, gdzie jest bardzo twarda). Pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię z roztopioną łyżką masła. Duś przez 15–20 minut, aż kalarepka będzie miękka, wtedy dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przygotowanie kalafioraKalafiora umyj, odkrój liście, podziel na różyczki i wrzuć do garnka z wrzątkiem. Gotuj 10–15 minut (im mniejsze różyczki, tym krócej).
- Przygotowanie jajka w koszulceAby przygotować jajko w koszulce, zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj ocet, jajka rozbij do małych szklanek/miseczek (1 jajko – 1 szklanka). Na środku garnka utwórz niewielki wir, mieszając wodę łyżką, w sam środek wiru wlej jajka (jedno po drugim). Gotuj około 3–4 minuty. Wyciągnij, używając łyżki cedzakowej.
- Podanie daniaUgotowane ziemniaki podawaj z kalarepką, kalafiorem, jajkiem, dużą ilością koperku i szklanką kefiru!
Czytaj też:
Trzy najzdrowsze chwasty. Te dzikie rośliny rosną niemal wszędzie