Nietypowe produkty na grilla. Są zdrowe i pyszne

Nietypowe produkty na grilla. Są zdrowe i pyszne

Dodano: 
Grillowany kalafior
Grillowany kalafior Źródło: Flickr / woodleywonderworks / CC BY-ND 2.0
Kiełbasa, karkówka i kaszanka – to najpopularniejsze, co wrzucamy na ruszt. Jednak nie tylko te produkty będą smaczne po grillowaniu. Sprawdź, czego jeszcze możesz użyć.

Grillowanie jest jedną z najpopularniejszych form spędzania latem czasu. Uwielbiamy spędzać czas na świeżym powietrzu, w gronie najbliższych przyjaciół i rodziny. Grillowanie ma swoje plusy – przede wszystkim pozwala wytopić tłuszcz z mięsa, przez co wydaje się lepszą alternatywą smażenia.

Co na grilla oprócz kiełbasy?

Poza grillowaną kiełbasą warto sięgnąć po inne produkty spożywcze, dobre dla naszego zdrowia. Wegetarianie często grillują warzywa, a nawet owoce. O wielu produktach nie pomyślelibyśmy, że nadają się na grilla. Co do nich należy?

Kalafior
Warzywo to można przyrządzić na wiele sposobów, a grillowanie jest jednym z nich. Wystarczy pokroić kalafiora na kawałki (lepiej sprawdzą się większe różyczki), skropić oliwą z oliwek i wrzucić na ruszt.

Grillowany arbuz
Ten słodki i pełen wody owoc nadaje się na grilla. Co ciekawe, po upieczeniu robi się lekko pikantny i mięsisty. Arbuza należy pokroić na cztery ćwiartki, a każdą z nich dodatkowo w plastry o szerokości kilku centymetrów. Uwaga, żeby się nie spaliły!

Grillowane plastry ananasa
Warto spróbować też ananasa z grilla. Po zgrillowaniu będzie zdecydowanie mniej kwaśny. Na ruszt nakładamy pokrojony w plastry.

Ser halloumi

 Zdawać by się mogło, że ser kompletnie nie nadaje się na grilla. Istnieje ser halloumi z powodzeniem można grillować. Należy pokroić go na kawałki i smażyć z każdej strony około 4 min. Po usmażeniu ma ciekawy, specyficzny smak i konsystencję. 

Sałata rzymska

Sałata z grilla? Owszem. Weź niedużą główkę sałaty rzymskiej, skrop ją oliwą z oliwek lub delikatnie posmaruj masłem i smaż na grillu w całości, aż miejscami się lekko przypali. Możesz oderwać zewnętrzne liście, jeśli się zwęglą. Podawaj jako dodatek do pozostałych dań z grilla.

Cykoria

 Cykoria jest wyjątkowo gorzkim warzywem, ale po grillowaniu jej smak zupełnie się zmienia. Cykoria stanie się bardziej słodka i delikatnie zwiędnie. Będzie smacznym dodatkiem do pozostałych potraw.

Marchewka
Ten sposób obróbki termicznej wydobywa z marchewki całą słodycz. Przypadnie do gustu nawet miłośnikom mięsa.

Jak widać, propozycji na nietypowe produkty z grilla jest wiele. Warto zauważyć, że w zestawieniu nie znalazło się mięso. To ważne, aby uzupełniać swoją biesiadę żywnością pochodzenia roślinnego, która jest zdecydowanie mniej kaloryczna i zawiera wiele składników odżywczych. Można skropić ja niewielką ilością oliwy z oliwek oraz doprawić ulubionymi przyprawami. Zachęcamy do grillowych eksperymentów – jest duża szansa, że przypadną do gustu także koneserom mięsa!

Czytaj też:
Zdrowa dieta: 8 produktów spożywczych, które warto mrozić
Czytaj też:
3 niezwykłe właściwości cebuli, o których nie wiedziałeś. Będziesz zaskoczony

Opracowała:
Źródło: Reader's Digest/The Daily Meal/