Żeby zrobić idealne frytki pieczone, trzeba zacząć od wybrania odpowiednich ziemniaków. Najlepsze do frytek są tzw. odmiany mączyste, które mają wysoką zawartość skrobi. Frytki z takich ziemniaków będą rumiane, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Na frytki najsmaczniejsze są takie odmiany ziemniaków jak: Tajfun, Ibis, Bryza, Gracja, Bursztyn.
Nie rezygnuj z ziemniaków, są zdrowe
Chociaż kilkanaście lat temu wiele osób wyeliminowało ziemniaki z codziennej diety, sądząc, że odpowiadają za tycie, dziś znów wracają na stoły. Obalono mit, że ziemniaki tuczą. Są zdrowe i mają korzystny wpływ na figurę. Choćby ze względu na zawartość wody i błonnika pokarmowego – przekonują dietetycy.
Ziemniaki – składniki odżywcze
Ziemniaki są doskonałym źródłem witamin m.in.: witamin: A, C i K, niacyny oraz kwasu foliowego. W ich składzie znajdziemy też cenne dla zdrowia kwasy omega-3 i omega-6. Wartość odżywcza ziemniaków może się różnić w zależności od ich odmiany i sposobu przygotowania. Wiadomo, że smażenie ziemniaków dodaje im więcej kalorii i tłuszczu niż ich pieczenie. Dlatego proponujemy przepis na domowe frytki z piekarnika. To wyjątkowo pyszna i bardzo popularna przekąska.
Przepis: Frytki z pieca
Frytki z pieca
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 kg ziemniaków mączystych - typ. C lub ewentualnie typ. B
- 1 płaska łyżka cukru pudru - tylko do moczenia pokrojonych ziemniaków
- 2 łyżki oleju do smażenia - neutralny olej o wysokiej temperaturze dymienia
- przyprawy: po pół łyżeczki soli, ziół prowansalskich i słodkiej papryki
Sposób przygotowania
- Obierz i pokrój ziemniakiKilogram ziemniaków umyj i obierz ze skórki. Pokrój wzdłuż na plastry grubości około 1,5 - 2 cm, a potem w słupki.
- Namocz ziemniakiFrytki umieść w misce z zimną wodą i przepłucz. Ponownie wlej wodę do miski i znów przepłucz słupki ziemniaków. Wsyp płaską łyżkę cukru pudru i chwilę mieszaj ziemniaki z wodą z cukrem. Naczynie odstaw na bok na około 40 minut.
- Osusz ziemniakiPo około 40 minutach można wylać całą wodę a surowe frytki dokładnie przepłukać pod zimną, bieżącą wodą (najlepiej w durszlaku w zlewie). Frytki przełóż na czystą ściereczkę bawełnianą lub na ręcznik papierowy. Bardzo dokładnie osusz frytki z wody. Mają być idealnie suche i matowe.
- Usmaż frytkiOsuszone frytki włóż do miski. Wlej dwie łyżki oleju do smażenia i wsyp przyprawy: pół łyżeczki soli, ziół prowansalskich i słodkiej papryki. Dokładnie wymieszaj frytki z olejem i przyprawami. Przełóż je na blaszkę wyłóżoną papierem do pieczenia.
- Włóż do piekarnikaBlaszkę z gotowymi do pieczenia frytkami umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Piecz ok. 50 minut. Po 20 minutach możesz przewrócić je na druga stronę.
- Wyjmij frytki z piekarnikaPodawaj gorące.
Czytaj też:
Szybkie przybieranie na wadze a choroby. Przyczyny nadmiernego przyrostu masy ciałaCzytaj też:
Jedz te produkty, a będziesz spokojniejszy. Czym jest dieta psychobiotyczna?