Przepis na domowe frytki z piekarnika. Jak zrobić tę zdrową przekąskę z ziemniaków?

Przepis na domowe frytki z piekarnika. Jak zrobić tę zdrową przekąskę z ziemniaków?

Dodano: 
Frytki z piekarnika
Frytki z piekarnika Źródło:Pixabay
Frytki z piekarnika to wyjątkowo pyszna i bardzo popularna przekąska. Pieczone frytki możesz z powodzeniem zrobić w domu i są mniej kaloryczne od tych z głębokiego oleju. Wg tego przepisu wychodzą idealnie chrupiące.

Żeby zrobić idealne frytki pieczone, trzeba zacząć od wybrania odpowiednich ziemniaków. Najlepsze do frytek są tzw. odmiany mączyste, które mają wysoką zawartość skrobi. Frytki z takich ziemniaków będą rumiane, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Na frytki najsmaczniejsze są takie odmiany ziemniaków jak: Tajfun, Ibis, Bryza, Gracja, Bursztyn.

Nie rezygnuj z ziemniaków, są zdrowe

Chociaż kilkanaście lat temu wiele osób wyeliminowało ziemniaki z codziennej diety, sądząc, że odpowiadają za tycie, dziś znów wracają na stoły. Obalono mit, że ziemniaki tuczą. Są zdrowe i mają korzystny wpływ na figurę. Choćby ze względu na zawartość wodybłonnika pokarmowego – przekonują dietetycy.

Ziemniaki – składniki odżywcze

Ziemniaki są doskonałym źródłem witamin m.in.: witamin: A, C i K, niacyny oraz kwasu foliowego. W ich składzie znajdziemy też cenne dla zdrowia kwasy omega-3 i omega-6. Wartość odżywcza ziemniaków może się różnić w zależności od ich odmiany i sposobu przygotowania. Wiadomo, że smażenie ziemniaków dodaje im więcej kalorii i tłuszczu niż ich pieczenie. Dlatego proponujemy przepis na domowe frytki z piekarnika. To wyjątkowo pyszna i bardzo popularna przekąska.

Przepis: Frytki z pieca

Frytki z pieca

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg ziemniaków mączystych - typ. C lub ewentualnie typ. B
  • 1 płaska łyżka cukru pudru - tylko do moczenia pokrojonych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju do smażenia - neutralny olej o wysokiej temperaturze dymienia
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli, ziół prowansalskich i słodkiej papryki

Sposób przygotowania

  1. Obierz i pokrój ziemniakiKilogram ziemniaków umyj i obierz ze skórki. Pokrój wzdłuż na plastry grubości około 1,5 - 2 cm, a potem w słupki.
  2. Namocz ziemniakiFrytki umieść w misce z zimną wodą i przepłucz. Ponownie wlej wodę do miski i znów przepłucz słupki ziemniaków. Wsyp płaską łyżkę cukru pudru i chwilę mieszaj ziemniaki z wodą z cukrem. Naczynie odstaw na bok na około 40 minut.
  3. Osusz ziemniakiPo około 40 minutach można wylać całą wodę a surowe frytki dokładnie przepłukać pod zimną, bieżącą wodą (najlepiej w durszlaku w zlewie). Frytki przełóż na czystą ściereczkę bawełnianą lub na ręcznik papierowy. Bardzo dokładnie osusz frytki z wody. Mają być idealnie suche i matowe.
  4. Usmaż frytkiOsuszone frytki włóż do miski. Wlej dwie łyżki oleju do smażenia i wsyp przyprawy: pół łyżeczki soli, ziół prowansalskich i słodkiej papryki. Dokładnie wymieszaj frytki z olejem i przyprawami. Przełóż je na blaszkę wyłóżoną papierem do pieczenia.
  5. Włóż do piekarnikaBlaszkę z gotowymi do pieczenia frytkami umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Piecz ok. 50 minut. Po 20 minutach możesz przewrócić je na druga stronę.
  6. Wyjmij frytki z piekarnikaPodawaj gorące.

Czytaj też:
Szybkie przybieranie na wadze a choroby. Przyczyny nadmiernego przyrostu masy ciała
Czytaj też:
Jedz te produkty, a będziesz spokojniejszy. Czym jest dieta psychobiotyczna?