Zarówno korzeń buraka, jak i liście pełne są składników odżywczych. Jeden burak ma tylko 35 kalorii, nie zawiera tłuszczu, kwasów nasyconych ani cholesterolu. Znajdziemy w nim m.in.:
- sód – 64 mg,
 - węglowodany – 8 mg,
 - błonnik – 2 g,
 - cukier – 6 g,
 - białko – 1 g.
 
Jedzenie buraków zapobiega chorobom serca i udarowi mózgu
Buraki są bogate w kwas foliowy (witamina B9), który pomaga komórkom rosnąć i funkcjonować. Odgrywa on kluczową rolę w kontrolowaniu uszkodzeń naczyń krwionośnych, co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu.
Zwiększa przepływ krwi do mięśni
Tlenek azotu zawarty w burakach zwiększa przepływ krwi do mięśni, zwiększając ich wydolność. Niektórzy sportowcy jedzą buraki lub piją sok z buraków podczas ćwiczeń, aby poprawić swoje wyniki.
Obniża ciśnienie krwi
Buraki są bogate w azotany, które w organizmie zamieniają się w tlenek azotu. Związek ten obniża ciśnienie krwi, powodując rozluźnienie i rozszerzenie naczyń krwionośnych.
Wzmacnia układ pokarmowy i odporność
Buraki są bogate w błonnik, który zmniejsza ryzyko zaparć i promuje wzrost dobrych bakterii w jelitach. Ma to również wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego.
Wypróbuj przepis na Carpaccio z buraka
Przepis: Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka
- Kategoria
 - Przekąska
 - Rodzaj kuchni
 - Śródziemnomorska
 - Czas przygotowania
 - 1 min.
 - Czas gotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 2
 
Składniki
- 2 średnie buraki
 - 2 garście rukoli
 - 100 g miękkiego sera koziego
 - 40 g orzechów włoskich
 - Dressing:
 - 4 łyżki oliwy z oliwek
 - sok z ½ cytryny
 - świeżo mielony czarny pieprz
 
Sposób przygotowania
- Upiecz burakiBuraki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy burak osobno zawijamy w folię aluminiową i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez około 60-90 minut. Czas pieczenia buraków uzależniony jest od ich wielkości. Upieczone buraki odstawiamy do wystudzenia.
 - Podsmaż orzechyNa suchą, rozgrzana patelnię wrzucamy orzechy. Dodaj tylko tyle, ile jest w stanie zmieścić się w jednej warstwie. Prażymy orzechy na średniej mocy palnika, obserwując i często mieszając, aż orzechy włoskie zaczną brązowieć i pachnieć. Zazwyczaj prażenie trwa około 5 minut. Tak przygotowane orzechy studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
 - Pokrój burakiBuraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Do tego świetnie nadaje się gilotyna do warzyw. Plasterki buraków rozkładamy na dwóch talerzach. Na buraczki wykładamy garść rukoli, posypujemy porcją koziego sera i posypujemy orzechami.
 - Przygotuj dresingDo oliwy dodajemy sok z cytryny, sól i mieszamy, do połączenia się składników. Tak przygotowanym dressingiem polewamy carpaccio i solidnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
 - Schłodź danieGotowe carpaccio z buraków najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce. Do przygotowania dania można użyć gotowanych buraków, jednak zdecydowanie lepiej smakują pieczone. Sok z cytryny można zastąpić octem balsamicznym.
 
Czytaj też:
Kiszonki wzmocnią twoją odporność. Jak wykorzystać je w diecie?Czytaj też:
Pięć soków, które pomogą dłużej zachować młodość. Wśród nich jest sok z buraków
