Carpaccio z buraka. Wypróbuj przepis na jedno z najzdrowszych dań

Carpaccio z buraka. Wypróbuj przepis na jedno z najzdrowszych dań

Dodano: 
carpaccio z buraka
carpaccio z buraka Źródło:Shutterstock
Buraki to niezwykle zdrowe warzywo. Piękny kolor nadają im zawarte w nich betaliny, które zmniejszają stan zapalny w organizmie i chronią przed rakiem. W kuchni warto sięgać po nie jak najczęściej. Proponujemy przyrządzenie Carpaccio z buraka. Ma oryginalny smak i pięknie prezentuje się na talerzu.

Zarówno korzeń buraka, jak i liście pełne są składników odżywczych. Jeden burak ma tylko 35 kalorii, nie zawiera tłuszczu, kwasów nasyconych ani cholesterolu. Znajdziemy w nim m.in.:

  • sód – 64 mg,
  • węglowodany – 8 mg,
  • błonnik – 2 g,
  • cukier – 6 g,
  • białko – 1 g.

Jedzenie buraków zapobiega chorobom serca i udarowi mózgu

Buraki są bogate w kwas foliowy (witamina B9), który pomaga komórkom rosnąć i funkcjonować. Odgrywa on kluczową rolę w kontrolowaniu uszkodzeń naczyń krwionośnych, co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu.

Zwiększa przepływ krwi do mięśni

Tlenek azotu zawarty w burakach zwiększa przepływ krwi do mięśni, zwiększając ich wydolność. Niektórzy sportowcy jedzą buraki lub piją sok z buraków podczas ćwiczeń, aby poprawić swoje wyniki.

Obniża ciśnienie krwi

Buraki są bogate w azotany, które w organizmie zamieniają się w tlenek azotu. Związek ten obniża ciśnienie krwi, powodując rozluźnienie i rozszerzenie naczyń krwionośnych.

Wzmacnia układ pokarmowy i odporność

Buraki są bogate w błonnik, który zmniejsza ryzyko zaparć i promuje wzrost dobrych bakterii w jelitach. Ma to również wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego.

Wypróbuj przepis na Carpaccio z buraka

Przepis: Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
1 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 2 średnie buraki
  • 2 garście rukoli
  • 100 g miękkiego sera koziego
  • 40 g orzechów włoskich
  • Dressing:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Upiecz burakiBuraki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy burak osobno zawijamy w folię aluminiową i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez około 60-90 minut. Czas pieczenia buraków uzależniony jest od ich wielkości. Upieczone buraki odstawiamy do wystudzenia.
  2. Podsmaż orzechyNa suchą, rozgrzana patelnię wrzucamy orzechy. Dodaj tylko tyle, ile jest w stanie zmieścić się w jednej warstwie. Prażymy orzechy na średniej mocy palnika, obserwując i często mieszając, aż orzechy włoskie zaczną brązowieć i pachnieć. Zazwyczaj prażenie trwa około 5 minut. Tak przygotowane orzechy studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Pokrój burakiBuraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Do tego świetnie nadaje się gilotyna do warzyw. Plasterki buraków rozkładamy na dwóch talerzach. Na buraczki wykładamy garść rukoli, posypujemy porcją koziego sera i posypujemy orzechami.
  4. Przygotuj dresingDo oliwy dodajemy sok z cytryny, sól i mieszamy, do połączenia się składników. Tak przygotowanym dressingiem polewamy carpaccio i solidnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
  5. Schłodź danieGotowe carpaccio z buraków najlepiej przed podaniem schłodzić w lodówce. Do przygotowania dania można użyć gotowanych buraków, jednak zdecydowanie lepiej smakują pieczone. Sok z cytryny można zastąpić octem balsamicznym.

Czytaj też:
Kiszonki wzmocnią twoją odporność. Jak wykorzystać je w diecie?
Czytaj też:
Pięć soków, które pomogą dłużej zachować młodość. Wśród nich jest sok z buraków

Opracowała:
Źródło: Prześlij Przepis