Na wiosnę jedz pączki drzew! To witaminowa bomba

Na wiosnę jedz pączki drzew! To witaminowa bomba

Dodano: 
Pączki buka
Pączki buka Źródło: Shutterstock / Sebastian_Photography
Czy wiesz, że pączki niektórych drzew są jadalne? Na wiosnę warto je skubać prosto z drzew i dodawać na przykład do sałatek.

Wiosenne pączki drzew i krzewów nie od dziś są wykorzystywane jako produkty niezwykle cenne w medycynie naturalnej. To właśnie w pączkach drzew na wiosnę, kiedy rośliny budzą się do życia, kumulują się wartościowe dla zdrowia substancje. Jedzenie pączków dostarczy witamin, pomoże wzmocnić odporność, zadziała antyoksydacyjnie i poprawi wygląd skóry. Poza tym pączki są po prostu smaczne i warto je wykorzystać w wiosennych daniach.

Nie wszystkie pączki drzew można jeść

Najważniejsza zasada: nie wszystkie pączki drzew i krzewów są jadalne. Nigdy nie sięgaj po rośliny, których nie jesteś na sto procent pewien. Nie należy jeść pączków drzew i krzewów, które zawierają trujące związki w gałązkach. To na przykład czarny bez czy robinia.

Jadalne pączki drzew i krzewów

Lista jadanych pączków drzew i krzewów jest naprawdę długa. Część wymienionych roślin znajdziesz we własnym ogrodzie. Zbierając pączki, pamiętaj, aby nie ogałacać z nich całej rośliny. Możesz śmiało jeść pączki:

  • lipy (to jedne najsmaczniejszych pączków!),
  • buka,
  • brzozy,
  • olchy,
  • klonu,
  • czarnej i czerwonej porzeczki,
  • jabłoni,
  • wiśni,
  • gruszy,
  • dzikiej róży,
  • maliny,
  • jeżyny,
  • aronii.

Jak wykorzystać pączki drzew i krzewów w kuchni?

Pączkami można się zajadać tak o prostu – ale można je także dodawać do potraw. Są przede wszystkim oryginalnym i smacznym dodatkiem do wiosennych sałatek. Można nimi dekorować potrawy, ale też dodawać do dań słodkich. Np. delikatne w smaku pączki lipy będą pasowały do słodkich owsianek czy budyniu.

Pączki można także suszyć i dodawać do herbat i ziołowych naparów, także wykorzystując przypisywane im właściwości lecznicze. Np. pączki brzozy wesprą oczyszczanie organizmu, a pączki buka poprawią nastrój i wzmocnią odporność.

Czytaj też:
Pospolity chwast pomoże w odchudzaniu. Jak wykorzystać w kuchni gwiazdnicę?
Czytaj też:
Czosnaczek pospolity – ten popularny chwast zachwyca smakiem. Co zrobić z czosnaczku?

Źródło: odzywianie.wprost.pl