Te owoce hamują rozwój cukrzycy i chronią przed nowotworami. Jedz je codziennie

Te owoce hamują rozwój cukrzycy i chronią przed nowotworami. Jedz je codziennie

Dodano: 
Jagoda kamczacka
Jagoda kamczackaŹródło:Shutterstock
Jagody kamczackie to owoce, które mają silne właściwości prozdrowotne. Zostały wpisane na listę nutraceutyków, czyli produktów spożywczych, które łączą w sobie cechy pożywienia i środków farmaceutycznych. Badania wskazują, że hamują one m.in. rozwój cukrzycy i zapobiegają rozwojowi raka. Cenione są również za walory smakowe.

Jagody kamczackie często mylone są z borówką amerykańską, ale różnią się kształtem owoców i smakiem. Zarówno jedne jak i drugie są koloru czarno-fioletowego z delikatnym niebieskim nalotem. Jagody kamczackie są podłużne i kwaśniejsze w smaku, natomiast owoce borówki amerykańskiej mają kształt kulisty, nieco spłaszczony i są bardziej słodkie.

Prozdrowotne właściwości jagody kamczackiej znane są od lat

Jagoda kamczacka to roślina pochodząca z Azji, ale uprawiana niemal na całym świecie, ze względu na to, że nie szkodzą jej niskie temperatury. Jej owoce były wykorzystywane w rosyjskiej, chińskiej i japońskiej medycynie ludowej jako środek na zbyt wysokie ciśnienie krwi, zakażenia bakteryjne, choroby układu pokarmowego, a nawet malarię. Badania naukowe potwierdziły jej prozdrowotne działanie w tym zakresie i wskazały na jeszcze inne właściwości.

Co zawierają owoce jagody kamczackiej?

Jagody kamczackie to owoce pełne witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy C (więcej niż np. pomarańcze), witaminy z grupy B, witaminę A, żelazo, krzem, magnez, mangan, miedź, fosfor oraz błonnik. W ich składzie znajdziemy również cenne epikatechiny – przeciwutleniacze, które hamują rozwój cukrzycyi nowotworów.

Spożywanie jagody kamczackiej a cukrzyca

Badania przeprowadzone w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN wykazały, że jagoda kamczacka wyrównuje poziom glukozy we krwi. U zwierząt, którym podawano ekstrakt z jagody kamczackiej, po 4 tygodniach zaobserwowano niższy poziom cukru, niż u zwierząt, które przyjmowały inny rodzaj pożywienia. Stwierdzono, że włączenie tych owoców do diety hamuje rozwój cukrzycy.

Jagoda kamczacka w walce z zaćmą

Regularne spożywanie jagody kamczackiej zapobiega rozwojowi zaćmy i poprawia ostrość wzroku. Takie działanie możliwe jest dzięki zawartości witaminy A oraz antocyjanów, które poprawiają krążenie w naczyniach włosowatych siatkówki i przeciwdziałają stanom zapalnym.

Jagoda kamczacka na poprawę pamięci

Badania wskazują, że zawarte w owocach jagody kamczackiej przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się neuronów i korzystnie wpływają na pracę mózgu. U osób, które regularnie spożywają te owoce, zaobserwowano poprawę pamięci oraz lepszą zdolność koncentracji.

Jak jeść owoce jagody kamczackiej?

Jagody kamczackie powinny na stałe wejść do jadłospisu osób, które dbają o zdrowie. Chociaż sezon na świeże owoce przypada na czerwiec i lipiec, to mrożonymi i suszonymi owocami można cieszyć się przez cały rok. Doskonale smakują w formie koktajlu przygotowanego z owoców, maślanki i odrobiny miodu. Dodatkowym argumentem dla tych, którzy zastanawiają się jeszcze, czy warto spróbować te owoce, jest fakt, że są niskokaloryczne: wartość energetyczna 100 g tych owoców dostarcza tylko około 60 kcal.

Czytaj też:
Te choroby mogą być wynikiem hipowitaminozy, czyli niedoboru witamin
Czytaj też:
Jagoda kamczacka stanie się nowym polskim hitem eksportowym?