Czy używasz cytrynowego pieprzu? Wspomaga trawienie i usuwa toksyny

Czy używasz cytrynowego pieprzu? Wspomaga trawienie i usuwa toksyny

Dodano: 
Pieprz cytrynowy
Pieprz cytrynowy Źródło:Shutterstock / CKP1001
Czy używasz w kuchni cytrynowego pieprzu? Nadaje potrawom pięknego, złocistego koloru i wzbogaca smak, ale ma też szereg prozdrowotnych właściwości. Korzystnie wpływa na trawienie, wspomaga odchudzanie i usuwa toksyny z organizmu. A to wszystko za sprawa zawartych w nim składników.

Pieprz cytrynowy to mieszanka przypraw. W jego składzie znajdziemy: pieprz czarny i biały, kurkumę, skórkę cytrynową, kwasek cytrynowy, czosnek, cebulę i w niektórych przypadkach także niewielki dodatek cukru, który ma złagodzić nieco kwaśny posmak przyprawy. Zawarte w mieszance składniki działają prozdrowotnie na organizm.

Czarny i biały pieprz

Piperyna, która jest składnikiem zarówno czarnego, jak i białego pieprzu ma mnóstwo właściwości korzystnie wpływających na pracę organizmu. Jest przeciwutleniaczem o silnym działaniu antynowotworowym. Badania prowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, że piperyna zmniejsza reprodukcję komórek raka piersi, prostaty i okrężnicy. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ma również korzystny wpływ na trawienie, gdyż zmaga wydzielanie enzymów trawiennych. Dowiedziono, że dodatek pieprzu do potraw wspomaga odchudzanie, hamując rozwój komórek tłuszczowych.

Kurkuma i jej prozdrowotne właściwości

Zawarta w kurkumie kurkumina to żółtozłocisty barwnik, który już w czasach starożytnych Chin miał zastosowanie w medycynie. Badania potwierdzają, że działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwutleniająco i antynowotworowo.Korzystnie wpływa również na serce, obniżając ciśnienie krwi oraz na pracę mózgu. Ponadto kurkumina spowalnia proces starzenia i poprawia ogólną kondycję organizmu.

Czosnek to nie tylko naturalny antybiotyk

Czosnek zawiera substancję zwaną alliną, uznawany jest za naturalny antybiotyk, który ma silne działanie antyseptyczne. Badania wskazują, że spożywanie codziennie czosnku, chroni organizm przed bakterią Helicobacter pylori, odpowiedzialną za występowanie raka żołądka, a także przed zakażeniem salmonellą, paciorkowcami i gronkowcami.
Allicyna zawarta w czosnku korzystnie wpływa również na układ sercowo-naczyniowy. Badania dowodzą, że codzienne spożywanie jednego czy dwóch ząbków czosnku wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia krążenie krwi, obniża też stężenie „złego” cholesterolu. Czosnek zalecany jest również osobom chorym na cukrzycę, zwłaszcza typu 2., gdyż pozwala zmniejszyć poziom cukru we krwi i spowalnia rozkład insuliny.

Do jakich potraw używać cytrynowego pieprzu?

Cytrynowy pieprz polecany jest zwłaszcza do grillowanych, smażonych i pieczonych ryb, ale również do drobiu. Doprawia się nim również sosy. Doskonale podnosi też smak sałatek, którym dodaje kwaśnej nuty i ostrości, dzięki zawartości w mieszance skórki z cytryny.

Czytaj też:
Te 4 produkty pomogą zwalczyć stan zapalny w organizmie. Włącz je do diety
Czytaj też:
Wrzucasz cytrynę do herbaty? Sprawdź, czy to bezpieczne