Przewlekłe stany zapalne, które toczą się w organizmie, mogą prowadzić do rozwoju wielu chorób i dolegliwości. Często przyczyniają się do niekontrolowanego przyrostu masy ciała, migren, alergii, przeziębień i zachorowań na grypę. Stany zapalne bywają też przyczyną udaru, cukrzycy, choroby Alzheimera, a nawet raka. Ponadto odpowiadają za rozwój chorób autoimmunologicznych, czyli takich, w których organizm zaczyna atakować i niszczyć swoje własne tkanki. Badania wskazują, że istnieją zarówno produkty, które w naturalny sposób pomagają zwalczać stany zapalne, jak i takie, które mogą je powodować.
Jakich produktów unikać w diecie antyzapalnej?
W tym punkcie nie będzie raczej nic odkrywczego. Stan naszego zdrowia polepszy wykluczenie z codziennej diety przetworzonej żywności, a więc fast foodów, dań typu instant, czy mrożonych gotowych posiłków. Odstawić należy też słodycze i wyroby cukiernicze, Wskazane jest ponadto maksymalne ograniczenie słonych przekąsek oraz alkoholu.
Składniki diety przeciwzapalnej
Zdrowe tłuszcze
W diecie przeciwzapalnej powinny pojawić się zdrowe tłuszcze, w które bogate są tłuste ryby, takie jak łosoś czy tuńczyk. Badania wskazują, że włączenie ich do diety pozwala skutecznie zwalczać stany zapalne, zwłaszcza te pojawiające się w obrębie naczyń krwionośnych. Jedno z nich, przeprowadzone w 2006 roku wykazało, że ból spowodowany chorobą zwyrodnieniową kręgosłupa można z powodzeniem leczyć olejem rybim. Pacjenci, którzy przyjmowali go regularnie, znacząco ograniczyli przyjmowanie leków przeciwzapalnych i przeciwbólowych.
Czytaj też:
Najzdrowsze tłuszcze, jakie można dodać do diety
Kurkumina
Kurkumina jest aktywnym składnikiem kurkumy. Jak dowodzą badania, ten składnik popularnej przyprawy powoduje zmniejszenie stanów zapalnych spowodowanych chorobami metabolicznymi związanymi z otyłością. Kurkumina działa też przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Chroni organizm przed chorobami przewlekłymi. Ma też właściwości przeciwnowotworowe. Pozytywnie wpływa na mózg oraz serce i zmniejsza ryzyko występowania chorób tych narządów.
Zielone warzywa
Zielone warzywa zawierają przeciwutleniacze i polifenole. To właśnie one mają moc zwalczania wolnych rodników i neutralizowania stanów zapalnych, które toczą się w organizmie. Oprócz tego są wspaniałym źródłem witamin i minerałów oraz składników odżywczych. Nie powinno wśród nich zabraknąć brokułów, które zawierają cenne dla zdrowia przeciwutleniacze. Są bogate w sulforafan – związek, który chroni przed zmianami nowotworowym. Do przeciwzapalnej diety warto też włączyć szpinak i jarmuż.
Zielona herbata
Zieloną herbatę powinny pić zwłaszcza osoby, które cierpią na zapalenie stawów. Lekarze zalecają picie 3–4 filiżanek dziennie tego naparu lub przyjmowanie 300 mg ekstraktu z zielonej herbaty. Przeciwzapalne właściwości zielona herbata zawdzięcza zawartości polifenoli.
Czytaj też:
D-dimery – co to za badanie i jaka jest norma? Podwyższone D-dimery a stan zapalny i chorobyCzytaj też:
Zapobiega rakowi jelita grubego. Jedz ją co najmniej dwa razy w tygodniu!