Zielone orzechy włoskie w zalewie oczyszczają organizm z toksyn. Wypróbuj przepis

Zielone orzechy włoskie w zalewie oczyszczają organizm z toksyn. Wypróbuj przepis

Dodano: 
Zielone orzechy włoskie w słodkiej zalewie
Zielone orzechy włoskie w słodkiej zalewie Źródło:Shutterstock / Zielone orzechy włoskie w słodkiej zalewie
Zależnie od pogody zielone orzechy włoskie zbiera się na przełomie czerwca i lipca. Orzech musi być miękki. Stopień dojrzewania sprawdzimy, wbijając dużą igłę lub wykałaczkę w owoc. Jeśli po przebiciu na wylot zacznie wyciekać sok – orzechy nadają się na surowiec do przetworów. Spróbuj przygotować je w zalewie, mają szereg prozdrowotnych właściwości.

Zielone orzechy włoskie korzystnie działają na zdrowie. Można przygotować je na wiele sposobów. Jednym z nich jest ugotowanie ich w zalewie z cukrem. Syrop, który powstaje podczas gotowania orzechów, jest gęsty, bardzo słodki. Ma ciemnooliwkowy kolor, chociaż sprawia wrażenie czarnego. Jest pyszny w smaku i nie ma w nim goryczki. Natomiast orzechy są z wierzchu czarne, a po przekrojeniu widać w środku zarys niewykształconego orzecha. Ta słodka przekąska ma wiele prozdrowotnych właściwości.

Dlaczego zielone orzechy włoskie korzystnie działają na zdrowie?

Niedojrzałe orzechy włoskie zawierają szereg korzystnych dla zdrowia substancji. Są wśród nich: garbniki i łatwo przyswajalne kwasy tłuszczowe, a także jod i kwercetyna, zwalczająca wolne rodniki. Owoce te mają właściwości oczyszczające, odtruwające i utrudniające wchłanianie toksyn. Korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, gdyż zawarte w nich olejki eteryczne wspierają procesy trawienne.
W orzechach włoskich znajdziemy też cenne witaminy i składniki mineralne. Są źródłem witamin: C, E oraz witamin z grupy B, korzystnie działających na układ nerwowy. Z zawartych w nich składników mineralnych warto wymienić magnez odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi oraz fosfor wspierający układ kostny.

Słodki syrop z zielonych orzechów pomaga w oczyszczaniu krwi i wspiera pracę wątroby. Działa wzmacniająco na organizm, zalecany jest zwłaszcza osobom, po przebytych chorobach, w okresie rekonwalescencji. Picie syropu z zielonych orzechów wspomaga również leczenie zapalenia oskrzelibólu gardła. Natomiast zjedzenie kilku owoców z syropu dodaje energii.

Spróbuj przygotować zielone orzechy w zalewie na słodko. Przepis nie jest trudny.

Przepis: Zielone orzechy włoskie w zalewie na słodko

Zdrowy deser.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • zielone orzechy włoskie (dwulitrowy słój)
  • cukier 0,5 kilograma
  • woda 0,5 litra
  • goździki 4 szt
  • cynamon 1 niewielki kawałek
  • wanilia 1 laska

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj orzechyNiedojrzałe orzechy włoskie (zebrane na przełomie czerwca i lipca, kiedy są jeszcze zielone) i nie zaczęła się jeszcze wytwarzać skorupka, myjemy, nakłuwamy widelcem do głębokości około 2 - 3 centymetrów. Układamy w słoju i zalewamy zimną wodą tak, żeby orzechy były w całości zalane. Wodę zmieniamy dwa razy dziennie (rano i wieczorem) przez trzy dni.
  2. Ugotuj orzechyPo trzech dniach orzechy odcedzamy i gotujemy w wodzie do momentu, aż zrobią się czarne i miękkie.
  3. Ugotuj syropGotujemy syrop z cukru i wody z dodatkiem przypraw. Kiedy zacznie wrzeć, wsypujemy do niego ugotowane wcześniej i odcedzone orzechy. Gotujemy razem z przyprawami do momentu, aż orzechy staną się pomarszczone i jeszcze bardziej miękkie.
  4. Przełóż orzechy do słoikówUgotowane orzechy układamy ciasno w słoikach i zalewamy gorącym syropem. Słoiki ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Jeżeli chcemy je naprawdę długo przechowywać, warto je zapasteryzować. Orzechy powinno się spożywać nie wcześniej niż po trzech tygodniach od daty produkcji.

Czytaj też:
Nalewka z zielonych orzechów włoskich. Teraz jest najlepszy czas, żeby ją przygotować
Czytaj też:
Zastanawiasz się, które orzechy są najzdrowsze? Zapytaliśmy o to ekspertkę