Dżem z cukinii jest pyszny. Przepis jest banalnie prosty

Dżem z cukinii jest pyszny. Przepis jest banalnie prosty

Dodano: 
Dżem z cukinii
Dżem z cukinii Źródło:Shutterstock
Cukinia to zdrowe i tanie w sezonie warzywo, z którego można przyrządzić wiele potraw i pyszny dżem. Zobacz, jak łatwo do zrobić.

Sezon na cukinię rozpoczyna się w sierpniu, wtedy jest idealny czas, żeby robić z nich przetwory. Najlepiej nadają się do tego celu nie za duże warzywa, do ok. 30 cm. Powinno się wybierać te o błyszczącej zielonej skórce, bez plam. Po kupieniu najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu, w temperaturze ok. 10 stopni Celsjusza, bo wtedy najlepiej zachowuje świeżość. Przygotowanie dżemu z cukinii jest łatwe. Wystarczą trzy składniki: cukinia, galaretka owocowa oraz cukier. Taki dżem doskonale nadaje się nie tylko jako dodatek do pieczywa, ale też do deserów, ciast czy omletów.

Przepis: Dżem z cukinii

Doskonały dodatek nie tylko do pieczywa.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 2 kg cukinii,
  • 2 galaretki cytrynowe, pomarańczowe lub agrestowe,
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 szklanki cukru.

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj warzywaCukinie umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Połącz składnikiWarzywo posyp kwaskiem cytrynowym, a następnie odstaw na godzinę. Po upływie tego czasu odlej nadmiar soku. Przełóż cukinie do garnka. Duś na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy i galaretki.
  3. Przełóż dżem do słoikówDokładnie mieszaj, do momentu aż cukier i galaretki zupełnie się rozpuszczą. Przełóż do czystych, wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i studź do góry dnem.

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia jest lekkostrawna i niskokaloryczna, zawiera sporo witamin i minerałów. Znajdziemy w niej m.in.: witaminy z grupy B oraz: C, B, A oraz fosfor, żelazo, wapń, potas oraz jod. Warzywo jest także źródłem węglowodanów (ok. 2,5 g w 100 g), białka, oraz błonnika. Ze względu na zawarte w niej składniki cukinii przypisuje się jej szereg właściwości prozdrowotnych. Regularne spożywanie cukinii:

  • przyspiesza przemianę materii oraz ułatwia pozbycie się produktów ubocznych przemiany materii,
  • dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy pozytywnie wpływa na pracę serca i spowolnienie procesów starzenia się skóry,
  • reguluje wydzielanie hormonów tarczycy dzięki zawartym w niej polifenolom,
  • przez kobiety w ciąży zapobiega wadom cewy nerwowej u dzieci ze względu na zawartość kwasu foliowego,
  • reguluje cykl miesiączkowy dzięki zawartości witamin z grupy B,
  • zapobiega chorobom siatkówki oka, na co ma wpływ obecność luteiny i zeaksantyny,
  • zalecane jest chorym na cukrzycę, ze względu na to, że e cukinia ma niski indeks glikemiczny (IG 15), a więc po jej spożyciu poziom cukru we krwi nie wzrośnie gwałtownie.

Czytaj też:
Jakich warzyw nie jeść na diecie? Niektóre przyniosą zupełnie odwrotny skutek, niż myślicie
Czytaj też:
Dieta Montignaca – ile można schudnąć, czy jest zdrowa, zasady

Źródło: Odżywianie WPROST.pl